Ферма от 720 акра ще предлага продукция без да изисква място

Нов стартъп в сферата на технологиите в Сан Франциско преоткрива фермите и земеделието. Главен научен директор на компанията сподели, че бъдещето на производството е във вертикалното разположение и на закрито пространство. По този иновативен начин храната може да расте навсякъде по света, целогодишно. Усъвършенстването на фермите е в използването на роботи и изкуствен интелект, за непрекъснато подобряване качеството и растежа на плодове, зеленчуци и билки. Plenty прави всички тези неща, като използва 95% по-малко вода и 99% по-малко земя.

През последните години, в плоските ферми се използват нови инструменти за подобряване и улесняване на земеделието. Такива са безпилотни летателни апарати и роботи за поддръжка на реколтата. Приложението на изкуствения интелект също се увеличава, като общите инвестиции на над 1600 стартиращи компании достигат десетки милиарди долари. Въпреки това плоските ферми все още използват много вода и земя, докато вертикалната може с лекота да произвежда същото количество плодове и зеленчуци, като 720-акрова плоска ферма, но само на 2 акра!

Да ни е вкусно

Вертикалното земеделие е възникнало в стремежа на хората да задоволят увеличаващата се нужда на света за пресни плодове и зеленчуци. Фермата на Plenty с контролиран климат, предлага редици растения, които растат вертикално, окачени на тавана. Имитиращите слънце светодиодни лампи ги осветяват, а роботи ги движат. Изкуствен интелект управлява всички променливи, като вода, температура и светлина. Той непрекъснато се учи и оптимизира, за да може продукцията да става по-голяма, по-бърза и по-добра. Тези футуристични характеристики гарантират, че всяко стръкче ще расте перфектно през цялата година. Условията са толкова добри, че фермата произвежда 400 пъти повече храна на декар, отколкото обичайна такава.

По-големият добив от декар земя не е просто допълнително подобрение. Използването на почти два пъти по-малко вода също е от решаващо значение във време на нарастващ стрес към околната среда и несигурност на климата.

Други цели

Друго предимство на вертикалното земеделие са местно произведените храни. Плодовете и зеленчуците не се отглеждат на 1000 километра или повече от един град. Това означава, че транспортът се елиминира, което е от своя страна спестява тонове годишни емисии на CO2. Не на последно място са и по-добрите цени за потребителите. Вносните плодове и зеленчуци са по-скъпи, така че най-обеднелите в обществото са в краен хранителен недостатък. Вертикалните ферми биха могли да решат този проблем.

Без ГМО

Фермите на Plenty не отглеждат ГМО култури и не използват хербициди или пестициди. Те рециклират цялата използвана вода, като улавят дори изпарената във въздуха. Флагманската ферма в Сан Франциско използва 100% възобновяема енергия. Освен това всички опаковки са изработени от рециклирана пластмаса и специално проектирани да поддържат храната по-дълго свежа, за да намалят разхищаването й.

Plenty вече е получил 400 милиона долара инвестиционен капитал от SoftBank, бившия председател на Google-Ерик Шмид и Джеф Безос на Amazon. В идеалния случай компанията ще се разклони, отваряйки вертикални ферми в цялата страна и извън нея. Никога не може да има твърде много места, с по-добро отглеждане на храни и с по-малко вреда за околната среда.