Възходът на хидропоничните лаборатории за храна

Без нужда от почва или слънце, подземна ферма в Ливърпул предизвиква традиционните методи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Магданоз, естрагон, босилек и още десетки видове разнообразни марули, растат заедно в хармония под розовото сияние на LED светлина в бивша захарна фабрика. Обогатена с хранителни вещества вода, се стича до нуждаещите се растения, поддържайки ги хидратирани и подхранени. Това е технически усъвършенствана вътрешна ферма във вертикална форма, разположена в мазе на бивш склад.

Хидропонично отглеждане на култури

Съвкупните ресурси на докторанти и студенти за отглеждане на храна в хидропонично разположени кули, се превръща във все по-популярна концепция. При нея салатите и листните зеленчуци се отглеждат целогодишно. Това се случва при прецизни условия във вертикално подредени, пълни с пяна легла без наличието на естествена слънчева светлина и почва.

Фермата дължи създаването си на Йенс Томас и Пол Майърс. Това са двама учени решили да положат основите на Farm Urban през 2014 година. Оттогава те са инсталирали системи в целия град, включително в Университета в Ливърпул. Тяхната цел е да променят отношението ни към храната.

Традиционните методи на земеделие и използването на много декари земя вече не е устойчиво. Населението на света расте. Световната здравна организация смята, че до 2050 година то ще се увеличи до 9,7 милиарда души, като 70% от хората ще населяват градските райони.

Поглед към бъдещето

За да се запазят естествените местообитания и да се подобри продоволствената сигурност в световен мащаб, е необходимо да се извърши цялостно преразглеждане на методите за производство на храна. Ще успее ли да се изхранва светът, ако се откажем от интензивното земеделие?!

Подобни схеми за производство на храни са изправени пред много големи финансови предизвикателства. Разходите биха могли да се окажат астрономически. Те са свързани най-вече с енерго-потреблението, необходимо за поддържане на контролирана среда и осигуряване на изкуствена светлина. Изниква и въпросът за използването на големи количества енергия на фона на усилията за намаляване на емисиите на парникови газове. Има и критики към стопанствата, че са насочени към производство само на зеленолистни, а не на висококалорични култури.

Един различен проект

Целите на двамата учени са строго локални. Те искат да започнат малко производство с тенденция за нарастващ търговски интерес към техните продукти. Сегашната им вертикална ферма е подпомогната от First Ark – организация за социални инвестиции. Финансирането в размер на 150 000 британски лири е от части заем.

Предприемачите се надяват да възстановят част от парите, чрез реализиране на продукцията. Милиарди се харчат за изследвания. Те смятат, че трябва да има по-цялостен подход, по отношение на качеството на храните и влиянието им върху здравето.

Това е земеделието на бъдещето. Без пестициди и без натоварване на планетата към един щадящ и устойчив подход. Иноваторите получават широка подкрепа. Колко по – хубаво ще е да отглеждаме сами храната си вместо да я купуваме в пластмасови пакети, без оглед на това какво е използвано при производството й.