Masten Space Systems ще разработи система за лунна навигация

Masten Space Systems е стартъп, чиято цел е да изпрати екипи на Луната през 2023 г., които ще разработят система за лунна навигация и позициониране. Тя няма да е като GPS, който използваме тук на Земята. Прототипът на Masten се разработва като част от договор, възложен чрез програмата AFWERX на Изследователската лаборатория на ВВС. Веднъж внедрена, тя ще бъде първата по рода си извън света навигационна система.

До този момент космическите кораби, които се насочват към Луната, трябва да носят оборудване на борда, за да откриват опасности и да подпомагат навигацията си. Подобна споделена навигационна мрежа никога не е създавана. Хората са кацали на Луната само няколко пъти и макар да има много експедиции, лунните мисии все още не са особено редовно явление.

Оптимизиране на разходите

Благодарение на иновациите в технологиите за изстрелване от компании като SpaceX разходите за излизане в орбита драстично са намалели. Космосът вероятно ще стане много по-натоварен в близко бъдеще. Много частни компании и национални космически подразделения са насочили вниманието си към Луната. Masten е едно от тях. Организацията беше избрана от НАСА да достави търговски и частни полезни товари на място близо до кратера Хауърд на южния лунен полюс. Тази мисия, първоначално планирана за декември 2022 г., беше изместена за ноември 2023 г.

Много компании се стремят да отидат на луната. Тук отново се намесва и НАСА със своята програма Artemis. Тя ще изпрати двама астронавти на лунната повърхност през 2024 г. Тези мисии вероятно ще се увеличават през следващите десетилетия, което прави общата навигационна мрежа по-голяма необходимост. За разлика от Земята, Луната не е оборудвана с GPS, така че лунните космически кораби и орбитални активи по същество работят на тъмно.

Как ще работи?

Системата ще работи по следния начин: космическите кораби ще разположат маяци за положение, навигация и синхронизация (PNT) върху лунната повърхност. PNT маяците ще използват наземна мрежа, която излъчва радиосигнал, позволявайки на космическите кораби и други орбитални обекти да се свързват безжично за навигация, синхронизиране и проследяване на местоположението.

Компанията вече приключи първата фаза на проекта, която включваше завършване на концептуалния дизайн за PNT маяците. По-голямата част от инженерното предизвикателство ще бъде през втората фаза. Тогава Masten ще трябва да разработи PNT маяците. Необходимо е да могат да издържат на суровите лунни условия. По тази причина фирмата си партнира с отбранителната и технологична организация Leidos за изграждането на устойчиви на удар заграждения. Целта е втората фаза да завърши през 2023 г.

Ползите от проекта са много. Благодарение създаването на споделена навигационна мрежа на Луната, може да се намалят разходите на космическите кораби с милиони долари, да се увеличи капацитета на полезния товар и да се подобри точността на кацане в близост до най-богатите на ресурси обекти на нашия спътник.