Amazon представи първия си напълно автономен мобилен складов робот

Amazon обяви своя нов робот, предназначен да придвижва големи колички в складовете на компанията. Роботът се казва Proteus. Той може да се движи безопасно около човешки служители, за разлика от някои от предишните устройства, които е било необходимо да се позиционират в отделени зони с клетка.

Роботите Proteus имат усъвършенствана технология за безопасност, възприятие и навигация. Те излъчват зелена светлина пред себе си, докато се движат. Когато човек стъпи в зоната на лъча, роботът спира да се движи. Той продължава своята работа чак след като човекът се отдалечи.

Допълнителна помощ

Компанията обяви и няколко други роботизирани системи. Едната е наречена Cardinal. Това е роботизирана ръка, която може да повдига и премества пакети с тегло до 22 килограма. Компанията възнамерява да я разположи в складовете си през следващата година. Новите системи за компютърно зрение й позволяват да избира и вдига отделни пакети, дори ако са на купчина.

Amazon също показа технология, която може да позволи на служителите да изхвърлят ръчните скенери, които използват за регистриране на баркодове. Вместо това работниците ще стоят пред система от камери, която разпознава пакетите, без човек да спира, за да сканира етикета.

Не разполагаме с подробности за това как работи, освен някаква комбинация от машинно обучение и система за камери от 120 кадъра в секунда.

Малки препятствия

Както често се случва с новите технологии при роботиката, и тук има потенциални проблеми. Компанията нееднократно увери, че не възнамерява да се възползва от новите роботи за сметка на хората. Въпреки това, умните машини могат да играят роля в определяне темпото на работа, което хората се борят да поддържат безопасно. Именно това се случва в компанията с автоматизирани системи за управление. Новата система за сканиране изглежда може да създаде нереалистични очаквания за това, колко бързо трябва да се движат работниците.

Amazon твърди, че всички нови роботи биха могли да помогнат за подобряване нивото на безопасността. Cardinal работи на места, където на работниците ще им се налага да повдигат тежки опаковки. Подобни движения могат да доведат до наранявания.

Proteus от своя страна може да намали нуждата хората да преместват ръчно тежки предмети. Компанията също така работи върху устройство, което ще доставя контейнери на работниците, вместо да ги кара да се изкачват или протягат, за да достигнат до конкретни артикули.

Главният изпълнителен директор на компанията иска системно да се справи с нивата на наранявания в складовете. Всяка нова технология е стъпка към усъвършенстване на процесите в складовете.