SpaceX ще изведе частни граждани в орбита на нашата планета

Космическата програма планира да изпрати в космоса до четири частни граждани, които да предприемат пътуване около Земята. Това трябва да се случи в края на 2021 г. или в началото на 2022 г. Компанията за космически полети обяви във вторник споразумение със Space Adventures. Вече е факт бизнесът за космически туризъм.

Извън този свят

От Space Adventures заявиха, че цената на мисията няма да бъде оповестена предварително. Двете компании бяха сравнително пестеливи и за други подробности, например каква подготовка ще трябва да преминат туристите. Стана ясно обаче, че туристите ще летят в човешката версия на космическия кораб „Дракон“ на SpaceX.

SpaceX прекара последните няколко години в изграждането и изпробването на тази нова версия на космическото превозно средство, като част от договор с НАСА за совалки превозващи астронавти до и от МКС. Това се случва след години използване на космическия кораб за превоз на товари до космическата станция. Частната компания наскоро завърши втория основен полетен тест на Crew Dragon. Той демонстрира способността на капсулата да избягва от експлодираща ракета.

Кога ще бъде достъпно

Изпълнителният директор на SpaceX, Илон Мъск, от няколко години се блазни от идеята за космически туризъм като бизнес. Често пъти прекалено оптимистичен в прогнозите си, кога ще се осъществи подобен проект. Компанията разкри в началото на 2017 г., че е приела плащания от двама клиенти за пътуване около Луната, използвайки Crew Dragon и ракетата Falcon Heavy. Тогава беше обявено, че пътуването ще се случи до края на 2018 г. Но през септември 2018 г. компанията обяви, че възнамерява да изпрати само един от тези пътници – японския милиардер Юсаку Маезава.

Други частни компании за подобни полети се опитват да се установят на пазара за космически туризъм. Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос са в ход, въпреки че и двете компании обещават далеч по-кратки преживявания. Virgin Galactic казва, че планира да изпрати първите си космически туристи по-късно тази година. Целта е да изпитат няколко минути безтегловност. Blue Origin обещава на клиентите сходно време в космоса в космически кораб, който е по-подобен на капсулата Dragon на SpaceX. По предварителни данни и двата билета ще струват около 200 000 долара на човек.

Предварителна нагласа

SpaceX подробно е описал подробно вътрешността на космическия кораб Crew Dragon, който ще превозва туристите около Земята. Интериорът на капсулата е минималистичен. Само с няколко окачени седалки и множество сензорни екрани. Космическият кораб е обсипан с прозорци, въпреки че те не са толкова големи, колкото онези на Blue Origin, вградени в собствената му капсула. SpaceX също така показа елегантни, проектирани по поръчка скафандри и каски, които пътниците ще трябва да носят. Костюмите са по-малко обемисти, отколкото предишните, но все още са под налягане. Те се предлагат с ръкавици, съвместими със сензорен екран и ще се заключват в седалките, за предотвратяване на нежелано движение.