Страната от Близкия изток създава гигантски фонд за инвестиране в AI технология

Саудитският технологичен фонд, който се създава с помощта на банките от Уолстрийт, ще бъде най-новият потенциален участник в сфера, която вече е затрупана с пари. Глобалната лудост около изкуствения интелект повиши оценките на частни и публични компании. Редица инвеститори се надпреварват да намерят или създадат следващата Nvidia или OpenAI.

Последни планове

Правителството на Саудитска Арабия планира да създаде фонд от около 40 милиарда долара, за да инвестира в изкуствен интелект. Това е последният знак за златната треска към технология. Тя вече е започнала да променя начина, по който хората живеят и работят.

Представители на Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия са обсъдили потенциално партньорство с Andreessen Horowitz. Това е една от най-добрите фирми за рисков капитал в Силиконовата долина. Планираният технологичен фонд ще направи Саудитска Арабия най-големият инвеститор в света на изкуствения интелект. Това също така ще демонстрира глобалните бизнес амбиции на богатата на петрол нация, както и усилията й да диверсифицира икономиката си и да се утвърди като по-влиятелен играч в геополитиката.

Близкоизточната нация преследва тези цели чрез своя суверенен фонд, който има активи за над 900 милиарда долара.

Бъдещето в чиповете

Главният изпълнителен директор на OpenAI, е поискал огромна сума от правителството на Обединените арабски емирства, за да стимулира производството на чипове, необходими за захранване на ИИ технологиите.

Арабската страна се стреми да подкрепи набор от стартиращи технологични компании, свързани с изкуствения интелект. Тук се включват производители на чипове и скъпи, обширни центрове за данни. Последните са все по-необходими за захранване на следващото поколение компютри.

Нов бизнес

Новият инвестиционен тласък на Саудитска Арабия вероятно ще започне през втората половина на 2024 г. Фонд от 40 милиарда долара може да направи както правителството на Саудитска Арабия, така и Andreessen Horowitz ключови играчи в надпреварата за развитие на различни бизнеси, свързани с тази област.

Саудитска Арабия наля 3,5 милиарда долара в Uber през 2016 г. До голяма степен в момента изпитва затруднения относно инвестирането в технологии. 45 милиарда долара бяха предадени на SoftBank за фонд Vision. 100 милиарда долара на японска фирма, която беше насочена към десетки предприятия, включително вече фалиралата фирма за недвижими имоти WeWork. Известни са и други неуспешни стартиращи фирми, като роботизираната компания за производство на пица Zume.