Нов самопоправящ се материал може да е най-сложното изобретение на учените

Този материал може да помогне за поправката на спукани екрани на мобилни телефони за по-малко от секунда. Изследователи от Индийския институт за научно образование и изследвания са открили идеалния материал за направата на екрана на смартфон. Той е прозрачен, но в същото време е твърд. Най-интересната характеристика е, че се самопоправя при напукване.

Как се стига до идеята?

Учените се трудят от десетилетия, за да разработят материали, които да се самовъзстановяват. Вече могат да се похвалят с известен успех. Преди време изследователи на Американското химическо общество са успели да разработят малки плуващи роботи, които могат да се лекуват магнитно. За сравнение, иноваторите от Националния университет в Сингапур са възприели различен подход. Те са направили интелигентен, подобен на пяна материал, който позволява на роботи да се саморемонтират и да усещат обекти.

Недостатъци на материята

Един от проблемите с тези проекти обаче е, че те са меки и непрозрачни. Това не ги прави много подходящи за всякакъв тип приложения. Така че изследователите решили да се съсредоточат върху разработването на нещо, което е по-твърдо от конвенционалния самолечебен материал.

Те са използвали пиезоелектричен органичен материал, който преобразува механичната енергия в електрическа и обратно. Така са получили кристали с форма на игла, които не са повече от 2 mm дълги и 0,2 mm широки.

Благодарение на тяхното молекулярно разположение в специално проектираните кристали, между две повърхности се развива огромна сила на привличане. Всеки път, когато се случи фрактура, силите присъединяват парчетата, без да се нуждаят от външен стимул като топлина или друго, от които повечето подобни компоненти биха имали нужда.

Предимства на иновацията

Новият самовъзстановяващ се материал е 10 пъти по-твърд от други и има добре подредена вътрешна кристална структура. Тя е предпочитана в повечето електронни и оптични приложения. Такива материали могат да се използват за екрани на мобилни телефони, които ще се възстановят, ако паднат и се получат пукнатини. Това би било добре дошло за потребителите, които ще спястят доста пари от покупката на протектори за екрани.

Има само един недостатък. Все още не е известно, кога ще бъде комерсиализиран и достъпен, за всички нас, които ежедневно изтърваме телефоните си.