Проблемите на Binance

Binance беше оставен да почисти бъркотията миналата есен, когато FTX се срина. Сега изглежда, че най-голямата крипто борса в света се разпада сама. В момента компанията е изпаднала в ситуация, когато трябва да действа мащабно, за да се съхрани. На фона на големи кадрови сътресения и проблеми с финансовите регулатори са нужни крути мерки за запазване на бизнеса.

През последните няколко месеца няколко от висшите ръководители на международната борса напуснаха. В това число е главният изпълнителен директор на нейния американски клон. Всичко това се случи на фона на правителствени съдебни дела и широко разпространени съкращения.

Ръководител или пречка

В основата на проблемите на компанията е Changpeng Zhao. Той е съосновател и главен изпълнителен директор на Binance. Някои смятат, че трябва да се оттегли, след като беше съден както от Комисията за търговия със стокови фючърси, така и от Комисията за ценни книжа и борси за предполагаеми престъпления. Последните варират от финансово нарушаване на правилата до подвеждане на инвеститорите. Изглежда това е дало началото на спадове не само за Binance, но и за крипто индустрията като цяло.

В бурни води

През последните месеци Binance и Министерството на правосъдието са водили разговори за това Жао да се оттегли. По-известен като „CZ“ за тези, които са запознати с крипто, главният изпълнителен директор очевидно се държи твърдо. Много от останалите ръководители смятат, че борсата по-вероятно ще оцелее, ако той напусне.

Въпреки че суматохата в Binance изглежда достигна връхната си точка през лятото, това далеч не е първият път, когато борсата или нейният скандален главен изпълнителен директор преодоляват бури.

Масово оттегляне 

Миналия декември, само месец след срива на FTX, потребителите започнаха масово да се оттеглят от борсата, като в крайна сметка изтеглиха колосалните $3 милиарда за 24 часа. Опитвайки се да спре напускането на инвеститорите, Жао постави на пауза тегленията на една от валутите и след това се опита да омаловажи случилото се, като каза, че това е съвсем нормално поведение на пазара.

За съжаление, това подценяване на нормалното пазарно поведение изглежда се е превърнало в ново кредо за компанията, която стана свидетел на ново голямо оттегляне този юни. На фона на тези кризи и другите, които борсата видя през последните няколко години може да се каже, че Binance се разклаща. CZ просто е начело на потъващ кораб.