Honda спечели одобрение за продажба на автономни автомобили от ниво 3 в Япония

Автомобилният гигант заяви, че планира да пусне превозни средства, способни да поемат шофирането при определени обстоятелства, като натоварена магистрала. Автономността на превозното средство се класифицира по скала от 0-5, като 5 показва по същество пълна автономност.

Официалното одобрение на правителството означава, че автоматизираната система за шофиране е в състояние да управлява превозното средство вместо шофьора при определени условия. Например, когато автомобилът се намира в задръстен трафик по скоростна магистрала.

Honda Legend

Honda планира да стартира продажбите на Honda Legend, оборудвана с новоодобреното оборудване за автоматизирано шофиране – Traffic Jam Pilot преди края на текущата фискална година. Това е първият в света автомобилен производител, който получава обозначение за тип автономност от ниво 3. Компанията може да стане и първата в света, която масово да произвежда търговски автомобили с ниво 3, въпреки че други фирми също се надпреварват да пуснат на пазара подобно оборудвани превозни средства. Няколко автомобилни производители вече са създали машини от този вид, но малко държави имат правна рамка, позволяваща тяхната продажба и употреба.

Напред към бъдещето

Япония измени своя Закон за пътните превозни средства, за да позволи продажбата на автомобилите, а Министерството на земята, транспорта и туризма заяви, че самоуправляващите се автомобили ще играят ключова роля в бъдещето на страната. Те могат да повлияят при решаването на различни социални проблеми, пред които е изправена страната. Такива са намаляване на пътнотранспортните произшествия, осигуряване на транспорт за възрастни хора и други. В това число и подобряване на производителността в областта на логистиката.

Страната е дала така желаното одобрение, след като е определила, че системата отговаря на националните разпоредби за безопасност на движението. Последната е проектирана така, че колата да предупреждава водача, когато условията вече не са подходящи за самостоятелно управление и той трябва да поеме водачеството.

Кой ще спечели

Автомобилните производители и технологичните фирми са в жестока битка за лидерството в технологията за самоуправление, като производителят на електрически автомобили Tesla е сред един от водещите.

Различни анализи показват, че ниво 5 при автономните автомобили е хипербола и производителите са все още далеч дори от реална оценка за ниво 4. При нея се счита, че колата вече няма шофьор, а само пътници. Теоретично, превозни средства от ниво 5 не биха имали волан или други устройства за управление на водача и биха могли да се справят с всички видове терени и време без помощ от човек.