Снимка: Harley-Davidson

Покрай цялата лудница около електрическите автомобили и новини от Tesla Motors, съвсем скоро и от Harley-Davidson подразниха с новина за нещо голямо и захранено от батерии. А сега от американската компания за чопъри разкриха Проект LiveWire – първият им електрически мотор. От компанията започват тестови обиколки из Щатите от следващата седмица. LiveWire обаче не е предназначен за продан, а по-скоро играе ролята на тестово „устройство“, което да даде представа за възможното бъдещо развитие на Harley-Davidson.

За много хора идеята за електрическо Харли си е чиста проба кощунство, което ще изтръгне насладата от злобното ръмжене на този вид мотори от ръцете на любителите. От компанията признават обаче, че са наясно с това.

Старшият вицепрезидент на Harley-Davidson Марк-Ханс Райкър описва звука на електродвигателя с думите: „Звукът е неразделна част от усещането. Представете си, че излитате с изтребител от самолетоносач.“ Конкретният шум идва от движещите се части в двигателя, самият електродвигател е на практика безшумен. Както и електрическите автомобили, LiveWire не се нуждае от смяна на скоростите и на практика ще може да ускори от 0 до 100 километра в час за около 4 секунди, казват от Harley-Davidson.

Капацитетът на батерията на прототипа в момента стига за изминаването на около 85 километра, а що се отнася до мотора – той е с мощност от 74 конски сили. „Таванът“ на достижимата скорост с този чопър е около 150 километра в час. Електродвигателят използва регенеративно спиране, каквото има при електрическите автомобили, за да зарежда батерията, докато намалява скоростта.

Обиколката на LiveWire ще започне тази година в 30 американски града и ще продължи международно през 2015 година. От Harley-Davidson ще се вслушат в обратната връзка на шофьорите, за да разберат точно накъде да поемат по пътя за използването на електродвигатели при моторите.

А тук вижте и кратък трейлър на проекта:

https://www.youtube.com/watch?v=t6F8O5A__Ds