Златна камера, погребана под планина в Япония съдържа вода, която е толкова чиста, че може да разтваря метал

Свидетели сме на най-големия неутрино експеримент с размерите на 15-етажна сграда, погребана под планина в Япония. Неутриното са субатомни частици, които преминават през нас през цялото време. Тяхното изучаване може да ни разкаже за свръхновите и дори да ни разкрие състава на Вселената.

1000 метра под връх Икено в Япония

Това място, което прилича на мечта е богато на горепосочените частици. Изучаването им помага на учените да открият умиращи звезди и да научат повече за Вселената. Неутрино може да бъде много трудно за откриване. Тази частица си спечели славата на „най-неуловимата в Космоса“. Разположението на камерата и нейната дълбочина, възпрепятства навлизането на други частици. Материята не представлява пречка пред неутриното. То може да премине дори през стомана без това да доведе до някакво забавяне.

Експериментът Super-K

Преди дадена звезда да започне да се срива, тя изстрелва неутрино. Super-K действа като своеобразна система за ранно предупреждение, като ни казва кога да внимаваме за тези ослепителни космически събития. Например, мъглявината Рак е резултат от експлозия на свръхнова, наблюдавана през 1054г.

Изстрелване на неутрино през Япония

Разположен в Япония, експериментът T2K изстрелва неутрино лъч на 295 км през Земята, за да може да бъде засечен от Super-K от западната страна на страната. Изучаването на начина, по който неутрино се променят, докато преминават през материята, може да ни разкаже повече за произхода на Вселената. Например, връзката между материя и анти-материя.

Как Super-K хваща неутрино

Погребан на 1000 метра под земята, Super-Kamiokande е голям колкото 15-етажна сграда и изглежда доста футуристично. Огромният резервоар е пълен с 50 000 тона ултра чиста вода. Когато пътуват през вода, неутрино са по-бързи дори от светлината. Това движение наподобява начина, по който Concord е произвеждал звукови стрели. Ако самолет върви по-бързо от скоростта на звука, тогава той ще издава звук, подобен на голяма ударна вълна. По същия начин частицата неутрино преминаваща през водата, може да произведе ударна вълна от светлина.

Камерата е облицована с 11 000 крушки със златист цвят. Това са невероятно чувствителни светлинни детектори, наречени Photo Multiplier Tubes, които могат да засекат тези ударни вълни. Те могат да открият дори незначителни количества светлина и да я преобразуват в електрически ток, който след това може да се наблюдава.

Невероятно чиста вода

За да може светлината от тези ударни вълни да достигне до сензорите, водата трябва да е по-чиста, отколкото можете да си представите. Super-K постоянно я филтрира и пречиства. Използва се и UV светлина, която убива всякакви бактерии. Все пак водата в Super-K има някои смущаващи качества. Тя има способността да извлича максимално хранителните вещества от всичко, което е в досег с нея. Не всички функции са изследвани напълно. Все още предстои да се правят редица опити и да се установят ползите, от които можем да се възползваме.

Има предложения и за нов експеримент наречен Hyper-K. Той би бил 20 пъти по-голям от досегашния по отношение на чистия обем и ще се нуждае от около 99 000 светлинни детектора за разлика от наличните 11 000.