Иновативни раници съдържащи камери могат да се прикрепват към по-големи насекоми, като бръмбарите

Всяка година компании като GoPro успяват да създадат компактни и функционални технологии в миниатюрни размери, които са по-малко натрапчиви за носене. Но екип от изследователи от Университета във Вашингтон успява да създаде безжична камера за предаване на живо, която е толкова малка, че дори насекомо може да я носи.

Наука и технологии

Камерата е разработена в Училището по компютърни науки и инженеринг на Университета във Вашингтон. Проектът е финансиран от Microsoft и Националната научна фондация. Това е първата по рода си технология, която предоставя поглед към света на буболечките без да пречи на мобилността на насекомото. Не е толкова малка и достатъчно лека, за да се привърже към муха, но със своите 250 милиграма камерата успешно може да бъде пренесена от по-едри бръмбари, които носят товари над половин грам по стръмни наклони и дори при изкачване на дърво.

Заснемането на милиони пиксели с всеки кадър изисква много обработка на изображенията, което от своя страна има нужда от енергия. Приемайки алтернативен метод, изследователите копираха подхода на природата към това, как мухите виждат света. Големите им сложни очи могат да разпознават движение в широко зрително поле, но също така разполагат с малък регион с висока разделителна способност, който може да се съсредоточи върху плячка или друга цел. Това води до намаляване на натоварването върху малките им мозъци.

Не очаквайте 20 мегапиксела

По отношение качеството на изображението, камерата, която изследователите разработиха е бледо копие на това, което беше включено в първия iPhone преди 13 години. Тя е черно-бяла с ниска разделителна способност и изпраща видео до свързан смартфон със скорост от само един до пет кадъра в секунда. За да разшири своето зрително поле, обективът на камерата може да бъде насочен на около 60 градуса, което позволява на отдалечен оператор да проследява целта или да генерира панорама с по-висока разделителна способност, без да се налага насекомото да се премества. Това неминуемо би консумирало допълнителна мощност.

Качеството на изображението може и да е ниско, дори в сравнение с най-евтините камери, но просто се опитайте да накарате бръмбар да носи iPhone. Като се има предвид размера, способностите на камерата за поточно предаване са ограничени с Bluetooth връзка, която достига максимално разстояние от 120 метра. Това изисква оператор на близко разстояние до камерата по всяко време.

Животът на батерията обаче е изненадващо приличен. Тя може да работи до два часа без прекъсване, но за да удължат това време, изследователите включиха акселерометър, така че да заснема и излъчва изображения само когато насекомото се движи. Това може да увеличи живота на батерията до над шест часа.

Природата от нов ъгъл

Технологията би могла да предостави на ентомолозите нова информация за това, как насекомите обикалят средата си, реагират на заплахи или други стимули в природата. Дори биха осигурили по-интимен поглед върху техните социални структури.

Новоразработената камера ще се използва за създаване на миниатюрен автономен робот, който може да се движи със скорост от 2 до 3 сантиметра в секунда. Това може да не е бързо, но ще превъзхожда съществуващите роботи в този мащаб.

Сподели
Предишна страницаДетскитe кoлички на световно нивo
Следваща страницаLEGO®  Education вече е достъпно и в България
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.