Иновативното устройство успява да заснеме 156,3 трилиона кадъра в секунда

Изследователи от Националния институт за научни изследвания (INRS) в Квебек са разработили ултрабърза камера. Тя е способна да осигури скорости на кодиране на пълна последователност до 156,3 THz към отделни пиксели, което реализира до 156,2 трилиона кадъра в секунда.

Наречена е SCARF. Това е съкращение от фемтофотография в реално време с кодирана бленда. Авангардното устройство за изображения е достатъчно бързо, за да улови явления като преходно поглъщане в полупроводник и свръхбързо демагнетизиране на метална сплав в един кадър.

За да си създадем реална представа за скоростта, някои от най-актуалните смартфони могат да записват видео с до 960 кадъра в секунда.

Нови възможности

Новият хардуер за изображения ще помогне за разширяване границите на знанието в редица области. Тук се включват биология, химия, материалознание, физика и инженерство. Това ще бъде особено полезно, когато се наблюдават неповторими или трудни за възпроизвеждане явления като механика на ударна вълна в живи клетки.

През 2018 г. беше разработена T-CUP: компресирана свръхбърза фотография с трилион кадъра в секунда. Въз основа на пасивно фемтосекундно изображение, тази система е в състояние да улови 10 трилиона кадъра в секунда.

До този момент системите за бързи камери заснемаха предимно последователни кадри, един по един, след което ги свързваха заедно, за да създадат обща сцена.

Без недостатъци 

T-CUP беше новаторски, но с куп недостатъци. Системите, базирани на компресирана ултрабърза фотография, трябва да се борят с влошено качество на данните. Те също трябва да търгуват дълбочината на последователността на зрителното поле. Тези ограничения се дължат на принципа на работа, който изисква едновременно срязване на сцената и кодиране на блендата.

SCARF преодолява тези предизвикателства благодарение на своята модалност за изображения. Именно тя позволява бързо изчистване на статичната кодирана бленда, без да се окастря ултрабързият процес.

Екипът, който стои зад проекта сподели, че камерата е конструирана с помощта на готови и пасивни оптични компоненти и не е толкова скъпа за изграждане. Две компании вече работят с изследователите, за да пуснат камерата на пазара.