Учените създадоха памучни растения с цветовете на дъгата

Австралийски учени са постигнали успех в опитите си да създадат генетично модифицирана реколта памук. Промените ще я направят цветна, без намесата на бои. Екипът се надява новите памучни растения в крайна сметка да се отглеждат широко и да бъдат превърнати в дрехи. Целта е да се изместят токсичните багрила и синтетични материали, използвани от модната индустрия.

Достойна кауза

В производството на текстил, което често се извършва в развиващите се страни, тези вредни багрила могат да причинят здравословни проблеми на работниците. Освен това жизненият цикъл на облеклото не е толкова дълъг, колкото преди. Някои от артикулите ще получат втори живот чрез магазините за втора употреба. Но в крайна сметка всичко стига в депо, където синтетичните материали могат да отнемат векове на природата, за своето разграждане.

Нетоксично облекло

Въпреки че все още е рано за догадки, инструментите на синтетичната биология и генното инженерство може да се окажат част от решението. Някои сортове памук, датирани от хилядолетия, са с естествен цвят на тъмен шоколад, светлокафяв и дори сив. Те традиционно се използват в ръчно тъкани текстилни изделия, но с индустриалната революция естествено пигментираният памук отстъпва място на белия. Това се налага поради по-дългите и по-качествени влакна. Да го боядисате с всякакъв цвят е евтино и не се нуждаете от специализирано оборудване или иновативни методи за прибиране на реколтата.

През 80-те и 90-те хората стават по-съзнателни за околната среда. Започва постепенно възраждане на естествено пигментирания памук. Доставчиците му често са малки, органични фермери. И все пак, естествения памук като цяло е по-скъп за производство, цветовата гама е ограничена, а качеството на влакната е по-ниско от това на белия.

Ролята на генното инженерство

Още през 1993 г. хората говорят за добавяне на цветни гени към памука. Две биотехнологични компании – Agracetus и Calgene, планираха да инжектират гени от растението индиго, за да направят памук за сини дънки. Така и не бяха създадени подобни. Както при всички неща в сферата на биологията, майсторлъкът е в детайлите. Все пак трябва да вземем предвид, че инструментите за манипулиране на природата са напреднали през последните няколко десетилетия.

От памучна тъкан до памучно растение

В оранжерия в Канбера се намират масиви от малки, оцветени пъпки от памучна тъкан. В едно плато памукът е малиново червен. В друго е жълт, като манго. Гените за цвят използвани от австралийската научно-изследователска агенция CSIRO са само първата стъпка, но изглежда тя е обещаваща.

Ако всичко върви по план, памучното влакно ще бъде също толкова цветно, колкото и изкуствените тъкани. Екипът посочва петна от цвят върху листата на тютюневите растения, носещи памучните гени, като вероятни проби. Ако листата на памучните растения са оцветени по подобен начин, влакното им ще бъде също толкова цветно.

Въпреки че са предпочитани по отношение на бързината и качеството, синтетичните оцветители могат да включват формалдехид и тежки метали, които оцветяват кожата и причиняват рак. За пример, в китайска провинция, където всяка година се боядисват 300 милиона чифта дънки, токсичният отпадък се влива в реките с галони.

Безвредна синтетика

Успоредно с работата за многоцветен памук, екипът има дългосрочен проект за изработка на синтетичен. Синтетика като полиестер и найлон заливат околната среда и причиняват огромни щети. Цел номер едно на екипа е да изследва свойствата на хиляди растения, за да установи полезни качества, като еластичност, водоустойчивост и др.

Остава да разберем дали този памук от следващо поколение ще влезе в крак с ненаситното търсене на нови нюанси в модата. Първо обаче ще трябва да се стигне до масово отглеждане на въпросните модифицирани растения. И чак след това ще можем да носим напълно биоразградими, ярко-лилави панталони.