windows 10

Снощи Microsoft проведе събитие, на което разкри подробности за новата версия на операционната си ситема – Windows 10, която ще бъде налична за потребителите по-късно тази година. Компанията е въвела много подобрения от септември, когато за пръв път обяви детайли около Windows 10, благодарение на хората тествали софтуера.

Обединява всички устройства

win10_windows_startscreen1_web

Тези, които предпочитат Windows 8.1 , ще могат да гледат на цял екран Start Screen, добавен e и Action Center, който осигурява бърз достъп до много от главните настройки, като спиране или пускане на Wi-Fi, Bluetooth и много други. Известията вече са синхронизирани между устройствата, така че ако отхвърлите нещо на вашия Windows 10 смартфон или таблет, то няма да се появи отново, когато седнете на компютъра. Менюто за настойките вече е с много по-изчистен и лесен за разбиране дизайн.

Целта на мобилната версия на Windows 10 е да обедини Windows устройства и да направи работата на потребителите много по-лесна и последователна. Освен Action Center, в нея ще има и поддръжка на бърз отговор директно от известието. От Microsoft са добавили и опцията за диктуване, както и възможността да местите клавиатурата по екрана, за да се показва там, където искате. Тук се връща и възможността за превключване на съобщенията, така че потребителите ще могат да минават от разговор към SMS, Skype или други приложения. За момента само Skype има такова ниво на интеграция, но Белфиоре каза, че все още има работа по софтуера и скоро ще видим и други, като Facebook и WhatsApp със сигурност са приоритет на Microsoft. Първата версия на Windows 10 за телфони ще бъде пусната за членовете на Windows Insider Program през февруари.

Cortana

cortana windows 10

Персоналният асистент на Microsoft вече ще е наличен за десктоп устройства. В Windows 10 Cortana ще служи като основен инструмент за търсене на информация за милиони потребители. Джо Белфиоре проведе пълен разговор с Cortana по време на събитието, показвайки, че асистентът отвръща с по-персонализирани отговори, в зависимост от човека, който я използва.

От Microsoft казват, че Cortana вече е много по-умна балгодарение на всичко, което е научила при работата си с Windows Phone потребителите. Белфиоре заяви, че в допълнение Cortana ще знае много неща за платформата, на която работи – за пример, ще можете да поискате от нея да ви покаже слайдове от вашата PowerPoint презентация и тя ще го направи веднага.

Потребителите ще имат пълен контрол върху това какво знае персоналният асистент и до какво има достъп, благодарение на Notebook. “Това наистина е най-персонализираният дигитален асистент и той ще бъде наличен за милиони хора”, каза Белфиоре.

Подобрения в дизайна и интерфейса

joe_belfiore_web

Microsoft показа, че е обърнала голямо внимание на детайлите. Видяхме много обновени и модернизирани икони. Работата вече ще е по-лесна и всичко е по-последователно в сравнение с това, до което имаха достъп бета тестерите през последните няколко месеца. Както писахме по-горе, вече има обновено приложение Messages, напълно регулируема клавиатура и други подобрения.

Нови универсални приложения

Microsoft е работила върху нови универсални приложения за Windows 10, които ще обединяват устройствата. Първото е Outlook, осигуряващо цялостно оформяне и допълнителни възможности за форматиране, независимо от какво устройство проверявате вашия имейл. Десктоп потребителите също ще могат да персонализират Outlook с изображение за фон по техен избор.

Microsoft показа и ново приложение Clendar, което е синхронизирано на кoмпютри, таблети и телефони. Photos пък ще отсява дублиращите се снимки, които могат да се появят при синхронизацията между различните ви устройства. Обновеното приложение също така автоматично ще подобри снимките, отстранявайки петна, червени очи и т.н. Потребителите трябва да очакват нови апликации и за Videos, Music, Maps, People & Messaging и Mail. Съдържанието се съхранява и синхронизира чрез OneDrive, като ще може да започнете нещо на едно устройство и да го продължите на друго.

Project Spartan

spartan

Microsoft представи и следващото поколение интернет браузър, който все още носи кодовото име Project Spartan. Оказа се, че изтеклата информация по-рано този месец за новите функции и обновленията в браузъра се оказа вярна.

Saprtan ще поддръжката подчертаване чрез стилус на уеб страници и съхраняването на бележките в OneDrive, както и споделянето им. Това е удобство, което липсваше до този момент, a много потребители използват други продукти, за да имат достъп до тази функционалност. Също така ще може да кликнете, където искате на страницата и да добявите коментар или анотация, подобно на Office документи.

win10_windows_spartan_web

Нов режим Reading Mode ще прави четеното в онлайн страница много по-лесно и приятно за очите, отваряйки само текста и премахвайки всичко друго. Такава функция Apple предлага в Safari от доста време както за Mac, така и за iOS устройства. Тя е полезна и доста удобна и е хубаво да се види, че вече е налична и в Windows 10. Reading List пък ще синхронизира съдържанието във всичките ви устройства, подобно на Instapaper.

Другото важно нововъведение в Spartan е интеграция с виртуалния асистент Cortana. В Windows 10 той да може да се използва за запитвания още от адресното поле чрез въвеждане на търсене с данни. Това ще направи въвеждането на заявки към Cortana елементарно, нужно е единствено да напишете вашето желание в адресния бар. Така, когато искате да отидете на ресторант, Cortana ще ви покаже как да стигнете, как да се свържете, за да си запазите маса и т.н., ще може да резервира билети за полет, както и много други.

Идеята на Microsoft е този браузър да бъде универсален за всички видове устройства, на които има платформата Windows чрез разработване на версии за настолните и мобилните потребители.

Xbox

win10_xbox_devices_web

Игрите намират доста голямо място в Windows 10. В новото Xbox приложение Game DVR ще играе най-важна роля. Потребителите ще могат да коментират и споделят видеа на PC игри със свои приятели през Xbox апликацията – те ще бъдат изпратени през Xbox Live, така че собствениците на Xbox One също ще могат да ги гледат. За всяка Windows игра, дори и за по-старите играни през Steam, ще може да се запазват геймплей клипове чрез командата Windows + G.

win10_xbox_homepc_web

Ще виждате и универсален списък с Xbox геймъри на конзолата и в Windows, има пълна поддръжка на съобщенията, както и поле, в което се показва какво правят всички. Плановете на Microsoft са още по-големи. Игра между играчи от Xbox One и Windows ще се превърне в реалност. Ако не сте фенове на PC игрите, то компанията ви предлага безпроблемно стриймване на игри от Xbox One за Windows 10 компютри и таблети, използвайки вашата Wi-Fi мрежа. Тази опция ще е налична по-късно тази година.