Компания иска да реализира космически хабитати на SpaceX

Стартираща компания, наречена Max Space, има за цел да изстреля местообитания с размерите на стадион в орбитата на Земята. Това ще се случи на борда на ракета на SpaceX до края на десетилетието.

На теория целта е ясна. Новите местообитания са проектирани да осигурят възможно най-много място за живот в космоса чрез минимизиране на масата и обема на полезния товар. Известно е, че това е много скъп процес.

Проблемът е, че няма достатъчно обитаемо пространство в космоса. Ако не направим използваемото такова много по-евтино и голямо, бъдещето на човечеството в космоса ще остане ограничено.

Иновативни проекти

Проектите за мащабни местообитания на едногодишната компания варират от 20 кубични метра до огромните 1000. Това ще заличи съществуващите концепции за местообитания там, ако бъдат пуснати през 2027 г. и 2030 г., както е планирано.

Тези местообитания могат не само да плават в микрогравитацията на орбитата, но дори да бъдат разположени на повърхността на Луната или дори на Марс. Това е изключително амбициозен план и компанията неминуемо ще срещне много препятствия по пътя.

Redwire Space

Ръководството на стартъпа има някакъв опит, от който да черпи идеи и вдъхновение. Компанията е съосновател на Redwire Space. Последната изпрати няколко устройства за 3D печат на Международната космическа станция, за да проучи производството извън Земята.

Превръщането на местообитанията в надуваеми има някои ключови предимства, включително много по-малък размер, който може да се вмести в обтекател на ракета.

Идеята не е съвсем нова. Както Space.com посочва, има три надуваеми модула за космически местообитания в орбита около Земята към момента. Всички от тях са разработени и построени от Bigelow Aerospace, който е пионер в концепцията.

Съоснователят на Max Space работи върху корпусите за ограничаване на налягането на две от тези местообитания с канадския изпълнител Thin Red Line Aerospace.

Предприемачите се надяват да намалят разходите, като използват нов подход, който е много мащабируем. Предстои стартиране на първия тест извън Земята. Това е модул с размер приблизително на два куфара, който се разширява в обем от 700 кубически фута. Ако всичко върви по план, прототипът може да постави нов рекорд, надминавайки обемите на трите надуваеми местообитания, които в момента обикалят около Земята.

Max Space не е единствената компания, която иска да пусне ново поколение разширяващи се местообитания в космоса. Конкурентът Sierra Space също е зает с тестване на пълномащабни прототипи за надуваеми местообитания на Земята и планира да започне работа по готов за полет хардуер до средата на 2026 г.