Бил Гейтс си поръча супер яхта с иновативно захранване за 500 млн. Британски лири

Луксозният и екологично захранван плавателен съд Aqua на милиардера от Microsoft, ще стартира производство след 2024 г. Тя ще разполага с инфинити басейн, хеликоптер, спа център и фитнес зала.

64-годишният Гейтс, който в момента е класиран като вторият най-богат човек в света с богатство от 118 милиарда долара, досега не е притежавал свой собствен кораб. Обикновено наема яхти за лично ползване. В недалечното миналото той е почивал край бреговете на Сардиния на борда на яхта за 330 милиона долара. Тя е собственост на магната познат ни от “Столичная водка”.

Милиардерът съосновател на Microsoft е поръчал 112-метровия луксозен кораб, който е изцяло захранван от течен водород. Въпросното чудо на техниката беше представено миналата година по време на изложението за яхти в Монако. Производител е холандската дизайнерска фирма Sinot. Динамиката на днешния живот, гъвкавостта на водата и най – модерните технологии са вдъхновили подобен смел проект.

Грандиозно плавателно средство

Лодката има пет палуби и пространство за настаняване на 14 гости, плюс 31 члена на екипажа. Като допълнителна екологична функция, са специалните огнища. Те представляват купи с гел, който топли гостите отвън, без да се налага да се горят въглища.

Най-примамливата характеристика е скрита под палубите. Два 28-тонни вакуумно затворени резервоара, които се охлаждат до -423F (-253C) и се пълнят с течен водород, който захранва кораба. Горивото ще генерира енергия за двата едномегаватни двигателя чрез бордови горивни клетки, които комбинират водород с кислород за производство на електричество. Страничен продукт от този процес ще е водата.

Кога ще превземе водните пространства?

Малко вероятно е корабът да се покаже в моретата преди 2024 г. Когато това се случи, той ще има потенциала да достигне скорост от 17 възела (около 20 км / ч) и да измине 3750 мили (приблизително от Лондон до Ню Йорк), преди да се наложи да се зарежда с гориво. Лодката ще разполага и с дизелов резерв поради недостига на водородни бензиностанции.

Отколешна мечта

Инвестицията подчертава дългогодишния интерес на Гейтс към алтернативните горива и ентусиазма му към нови технологии, които биха могли да се справят с емисиите от промишлеността и транспорта. Последните две представляват заедно 75% от въглеродния отпечатък в света.

Други проекти

Гейтс е инвеститор и в други предприемчиви идеи. Такава е Heliogen, калифорнийски стартъп, който има за цел да превърне слънчевата светлина в източник на топлина от над 1000 C. Подобен метод може да се използва като алтернатива на изкопаемите горива. Това е първата компания в света, която концентрира слънчевата светлина за достигане на температури, които са достатъчно високи, за да захранват тежката промишленост без въглеродни емисии.