Компанията ще представи и поддръжка на GPU и Linux GUI приложения в WSL

Microsoft даде на разработчиците набор от нови инструменти, които да ги улеснят в използването на Windows през macOS или Linux. Windows Terminal вече не е само за предприятия. Подсистемата на Windows за Linux (WSL) 2 вече може да поддържа графични процесори, Linux GUI приложения и опростен начин за инсталиране.

Windows 10 работи месечно на 1 милиард активни устройства (персонални компютри, конзоли Xbox One и устройства HoloLens), което го прави масивна платформа за разработване. По-рано този месец Microsoft заяви, че пандемията от коронавирус е довела до повече потребители. Наблюдава се 75% увеличение спрямо миналата годината. По този начин компанията има повече причини от всякога да подобри съществуващите приложения. Целта е да се създават нови такива за Windows 10.

Windows Terminal 1.0

Гигантът пусна Windows Terminal 1.0. Той е достатъчно стабилен за използване във всяко предназначение. За първи път беше демонстриран преди година в Build 2019. Можете да го изтеглите от Microsoft Store или ръчно от GitHub.

Приложението разполага с множество раздели, панели, откъсващи се прозорци, преки пътища, поддръжка на символи на Unicode и UTF-8, емоджи, лигатури, разширения, двигател за ускоряване на графично изобразяване с графичен процесор и персонализирани теми, стилове и конфигурации. Windows Terminal е за потребители на PowerShell, Cmd, WSL и други инструменти на командния ред.

WSL 2

Microsoft също така разкри WSL подобренията. Включително поддръжка за графични процесори, Linux GUI приложения и опростено инсталиране. WSL е съвместим за стартиране на Linux двоични изпълними файлове в Windows. WSL 2 предстои да пристигне със следващата основна актуализация на Windows 10.

През втората половина на годината WSL 2 ще получи възможност за изчисляване на работните процеси в GPU. Това ще позволи на инструментите на Linux да използват графичните процесори, за да позволят хардуерно ускорение. Ще е възможно както паралелно изчисляване, така и обучение на AI и ML модели. Поддръжката на GPU ще бъде налична в следващите няколко месеца за потребителите на Windows Insider Fast Ring.

Промяната ще позволи и на потребителите да отворят WSL инстанция и да стартират Linux GUI приложение директно, без сървър на трети страни. За разработчиците това означава да могат да стартират своите любими IDE в Linux среда.

По-късно тази година WSL 2 ще предлага опростен опит за инсталиране. Потребителите ще могат просто да зададат командата “wsl.exe – инсталиране” и да рестартират. По този начин ще бъде по-лесно да започнете да използвате Linux приложения в Windows.