Как игрите могат да са в помощ на лекарите

Днес видеоигрите са нещо повече от предмет на забавление. Предполага се, че те могат да се използват от астронавтите в успешната борба срещу изолацията. Сега са използвани и за учебни цели. Вече можете да използвате и медицинска видеоигра. Тя е предназначена за подобряване способността на лекарите да разпознават по-точно травмите на пациенти, за да им се осигурят най-адекватното лечение.

Нововъведението е създадено от доцент по хирургия от Университета в Питсбърг и базираната в същия град компания за развитие. Night Shift поставя всеки играч в ролята на млад лекар в спешното отделение, натоварен с лечението на пациенти с тежки травми. Разработката е предназначена да се свърже подсъзнателно с онази част от мозъка, която използва разпознаване на образи и предишен опит. Целта е да се вземат бързи решения, използвайки психични преки пътища.

Както обяснява специалистът, лекарите често трябва да вземат решения мигновено, независимо от количеството информация, с която разполагат. И все пак повечето от медиците работещи в нетравматичните центрове рядко срещат пациенти, страдащи от тежки травми. Това може да окаже влияние на приоритетите. Целта е да се разграничат леките случаи от наистина спешните. Например, забелязвайки несмъртоносни огнестрелни рани и пренебрегвайки вътрешно кървене, причинено от падане.

Незабавните резултати са разковничето за трайни ефекти

За да се провери ефективността на медицинската видео игра, 368 лекари от спешна медицина са били избрани да участват в проучване. Никой от участниците не е специализирал в травми. Половината от тях са получили играта, а другата половина прекарва поне час, четейки учебни материали. В крайна сметка тези, които са играли играта, се представят по-успешно от втората група. Резултатите са потвърдени от последващи въпросници и симулационен тест.

На въпроса каква може да е причината за по-високата успеваемост при индивиди играли подобна игра, изследователите са споделили, че това се дължи на способността на играта да представя по-добре последствията от действията и грешките на лекаря. Историите са изключително запомнящи се. Те са позволили на медиците да осъзнаят мащабно последиците от евентуални грешки в преценката. При нереалистичното изживяване, вместо да се съобщи на лекарите да прехвърлят пациенти с фрактури на ребрата (както е показано в учебните материали), те се потапят в история за пациент с фрактури на ребрата, който е починал, тъй като не е получил подходящото лечение.

Играчите не само виждат последствията от вземането на своите решения, но се натъкват на герои, които предоставят обратна информация за своите действия. Този метод очевидно оставя дълбоки впечатления, тъй като повечето участници са си спомнили за тях шест месеца по-късно. Какви ли ефекти може да предизвика в бъдеще подобряването на играта?

Ако се окаже, че подобен метод наистина има полза, бихме могли да видим игри като Night Shift, използвани все повече и повече в областта на медицината, а защо не в архитектурата или правото. Няма причина хората да не могат да учат, като същевременно се забавляват.