Части от планетата, която е ударила Земята, може да бъдат погребани дълбоко в Луната

Какъв е бил обектът разбил се на Земята? Как точно се е образувала нашата Луна? На тези и други въпроси учените се опитват да намерят отговор от десетилетия.

Според широко приетата хипотеза за гигантско въздействие, Луната се е образувала преди милиарди години. Тогава планета с размерите на Марс, наречена Тея, се е сблъскала с все още младата Земята. Сблъсъкът е бил грандиозен. Това е причинило откъсване на голяма част от планетата. Сега изследователи от университета в Ню Мексико допълват своята хипотеза. В нова книга описват случилото се и твърдят, че са открили останките на Тея, погребани под лунната повърхност. Дори се прогнозира, че около 70-80% от Луната представлява смесица от останките на тази планета и нашата собствена.

Големият недостатък на хипотезата за въздействието

Както е ставало ясно не веднъж до сега, изследвания на кислородните изотопи в лунните скали, събрани по време на мисиите Аполо на НАСА, много приличат на тези, открити на Земята. Те все пак поразително се различават от откритията върху други обекти в нашата Слънчева система.

Сега се питаме, възможно ли е Луната да бъде съставена до голяма степен от останките на Тея, както предвидиха доста модели до този момент. Въпреки че шансовете са много малки, Земята и Тея първоначално може да са имали подобни композиции, но след това да са се смесили до неузнаваемост.

В своята работа, учените от Ню Мексико изследвали изотопите на кислорода в редица различни видове лунна скала, събрани от разнообразни височини. Те открили, че колкото по-дълбок е произходът на скалата, толкова по-тежки са изотопите на кислорода в сравнение с тези, открити на Земята. Това показва, че отличителният кислороден изотоп на Тея не се е изгубил напълно в процесите на хомогенизация по време на дългогодишно взаимодействие.

Това от своя страна означава, че планетата Тея може да произлиза извън нашата Слънчева система. Данните предполагат, че дълбоката лунна най-вероятно е претърпяла смесване след удара с непознатата планета.