Material_Design_Google

Освен новата версия на Android, Google представи и цялостната концепция Material Design, описваща как ще изглежда Android, който ще бъде последван и от други продукти на компанията.

Главната идея на компания е да създаде дизайн, който в последствие да бъде използван от всички нейни софтуерни продукти. Новата концепция ще навлезе първо в Android и Android Wear, но ще бъде последвана от Chrome, Chrome OS, Gmail, Drive и други. Google пусна и подробни указания, насочени към разработчици, които ще им помогнат да преработят външния вид на приложенията си (това, разбира се, не е задължително). По този начин всеки потребител, усвоил веднъж бутоните и жестовете на едно от приложенията на Google, ще може сравнително бързо да започне работа с друго напълно различно приложение, независимо дали става въпрос за приложение за смартфон, таблет, часовник, уеб или друга платформа.

Material_Design_Google_2

Material Design обединява елементи, вече познати ни от приложенията на Google, с някои напълно нови идеи на компанията. На пръв поглед разликите не са фрапиращи, но всъщност почти всеки детайл в Android е претърпял промяна. Тук имаме нови икони, шрифтове и менюта, както и изненадващо пъстра нова цветова гама. Що се отнася до анимациите – Google иска да даде на операционната система чувство за реализъм. Според Material Design преходните анимации не трябва да имат еднаква скорост, а да се засилват в началото и края, подобно на реално прелистване на страница. Ако ползвате браузъра Chrome, може да тествате едно от приложенията, създадено в духа на Маterial Design и показано по време на презентацията, тук.