Дели ни много време от живот на Марс, но скоро може да го симулираме на Земята

Отдавна учените планират подробностите по колонизирането на Марс. Трябва да се предвидят сложни етапи, като придвижване и установяване. Но има и други инициативи, които планират да изградят подобни архитектурни забележителности на нашата планета.

На група архитекти в Дубай е възложено да проектират експериментален марсиански град. Те възнамеряват да заселят пустинята извън най-големия град на Обединените арабски емирства. Обитаемото жилищно пространство, за което се съобщава е наречено Mars Science City. То ще трябва да покрие 176 000 квадратни метра от терена.

Зашеметяващ дизайн

В случая говорим за изключително огромни елипсоидни куполи, направени от дебело, полупрозрачно стъкло. Това е начин да се пропуска възможно най – много слънчева светлина, макар да е учудващ факта, кой би искал това в пустинята. Структурите ще позволят на учените да експериментират с някои предизвикателства, свързани с опаковането на багаж и преместването на друга планета. Това ще се осъществи благодарение на различни симулации.

Екстравагантен научен проект

Този проект не е никак евтин. Стойността му възлиза на около 135 милиона долара. Те са отпуснати от правителството на Обединените арабски емирства. С тези разходи идва и потенциалът да разберем как можем най-добре да смекчим рисковете, свързани с реално преместване на Марс. А те са изобилни и включват повече от просто прагматични проблеми, като отглеждане на храна или борба с отпадъците.

Някои от най-големите препятствия при създаването на обитаем град на Марс са свързани със самата планета. Атмосферата е много тънка и не предлага почти никаква защита от вредните лъчения. Почти не е налично въздушно налягане, което означава, че въпреки средната температура на планетата от 27 градуса С, човешката кръв буквално ще кипи на открито. Очевидно това не са най-добрите условия за изграждане на хуманоидно селище.

Bjarke Ingels Group

Архитектурната фирма е решила да се справи с тези предизвикателства, чрез изграждането на взаимосвързани жилищни структури. Те ще отговарят на дизайна за Mars Science City. Ще се конструират под налягане, за да поддържат нормалните функции на човешките телата и ще бъдат захранвани с кислород.

Архитектите се стремят да проектират сгради, които не са обвързани с физиката на Земята. Например, поддържащите колони могат да бъдат по-тънки и по-дълги, а масивните прозорци ще служат, като източници на светлина.

Повече от жилища

Истинският триумф на Mars Science City обаче ще бъде научното изследване. Футуристичният град ще има множество изследователски лаборатории, предназначени да имитират проблемите, с които очакваме да се сблъскаме на Марс. Така ще могат да изработят варианти за решения в реално време.

Едно от най-големите предизвикателства за колонизирането на нова планета е изолацията, с която хората ще трябва да се справят. Необходимо е да се научат, как да живеят дългосрочно в изолирана среда. За разлика от истинските жилища, които ще се построят на Марс, сегашните ще бъдат идеални за тестване на ефектите от дългосрочната изолация и влиянието й върху психическото и физическото здраве на живущите.

Mars Science City все още е на етап концепция и дизайн, но се надяваме това да стане реалност в близко бъдеще. Първо ще трябва да разиграем предизвикателствата на междупланетните пътешествия и след това да изпращаме хора, където и да било.