Нова инжекция помага на пияни мишки да изтрезнеят по-бързо

Откритието може да се използва за лечение на алкохолно отравяне. Единственото лекарство срещу пиянство, с което разполагахме до скоро е да изчакаме да ни мине. Това вече може да се промени. Според ново проучване, инжектирането на пияни мишки с естествено срещащ се хормон им помага да изтрезнеят по-бързо, отколкото иначе биха го направили.

Данни за опита

Мишки, които са получили инжекция с FGF21 са се съвзели от пиянския ступор приблизително два пъти по-бързо от тези, които не са приели лекарството. FGF21 е хормон, произведен от черния дроб.

Находката може един ден да се използва за лечение на алкохолно отравяне. Това понякога е смъртоносен страничен ефект от прекаленото пиене. Той вкарва милиони хора в спешното отделение всяка година.

За любителите на алкохола

Отрезвяващият ефект на FGF21 не е първият път, в който свързваме въпросния хормон с пиенето. Учените вече са доказали, че черният дроб засилва производството на този хормон, когато алкохолът наводни кръвта. Нужно е да знаем, че FGF21 не помага за разграждането на алкохола.

Изследователите са открили, че хормонът може да помогне за защита на черния дроб от токсичните ефекти на пиенето. Едновременно с това намалява желанието за още алкохол при мишки и маймуни.

Обнадеждаващи открития

Тези открития накараха учените от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас и колегите им да се заинтересуват дали FGF21 би играл роля при възстановяването от твърде много алкохол.

Опитите с мишки, които са били генетично променени, за да не могат да произвеждат свой собствен FGF21 показва, че на тях им отнема около час и половина повече време да изтрезнеят, отколкото на нормалните мишки. Гризачите, на които е дадена допълнителна доза FGF21 се събуждат два пъти по-бързо от тези, които не са получили инжекция. Пияните мишки, които са били инжектирани с FGF21 са били в състояние да запазят равновесие за по-дълго от себеподобните си, докато са поставени на бавно въртяща се платформа.

Колко е важен прогресът?

FGF21 вероятно помага на мишките да изтрезнеят, като активира нервните клетки в част от мозъка, участваща в стимулиране на изтрезняването. Ако хормонът работи по подобен начин и при хората, той може да се използва, за да предотврати алкохолно отравяне.

Тази способност може да бъде полезна, защото освен опасността от задушаване в безсъзнание лекарите понякога трябва да изчакат хората с алкохолно отравяне да се събудят, преди да могат да се справят със симптомите.

Към този момент няма лекарство за лечение на алкохолно отравяне.

Ако новият метод бъде одобрен за прилагане върху хора, това може да бъде революция в разрешаването на подобни проблеми в спешното отделение.