През януари 2013 г. в Хърватия стартира онлайн проектът Madbarz – уебсайт за тренировки и фитнес, който е насочен към ентусиастите да тренират на открито. През септември миналата година основателят Лука Мацнер получи инвестиция в размер на 115 000 долара от фондацията TractionTribe в Будапеща и така реши, че ще разшири пазара си и към смартфоните. От прост уебсайт за ентусиасти, Madbarz се превръща в приложение, което вече е налично в App Store и Google Play.

Виж още: Ще може да сваляте безплатни приложения от App Store без парола

Приложението няма да ви помогне само във фитнеса, то е насочено към хора, които по някаква причина или не могат да си позволят абонамент за фитнес, или просто предпочитат тренировките на открито с приятели. С Madbarz можете да следите теглото си и да изберете какви упражнения ще правите според това какви „катерушки“ имате налични в парка. Ще можете да нагласите сериите за всяко едно, както и почивките между тях, а освен всичко останало, ще можете да разгледате коя група мускули натоварва всяко едно упражнение.

Madbarz ви дава възможност да разглеждате прогреса си спрямо налична класация за всички ползватели на приложението по света, а те са много. При обявяването му над 95 000 души са се записали за неговия първи даунлоуд. Към момента „фитнес иструкторът“ е в топ 100 на най-сваляни приложения в App Store в секция „фитнес и здраве“ и стремглаво върви към по-горните позиции.

Създателите му определено са се постарали и много от вас ще попитат „колко трябва да дадем, за да се възползваме от това интересно приложение?“ Отговорът е николко. То е абсолютно безплатно и Мацнер твърди, че ще остане такова завинаги. Въпреки това, той търси начини да го монетизира, за да може все пак да си изкарва хляба. Идеята е да има pro акаунти, планове за хранене, подробни тренировъчни планове и личен дигитален треньор като платени услуги вътре в приложението.