Новото творение може да изпревари конкуренцията

Новото огъващо се стъкло изглежда ни прехвърля в бъдещето от научната фантастика. В действителност то разчита на фабрично инсталирани пластмасови протектори на екрана, за да се избегне счупване, когато се сгъва. Сега LG иска да премахне този вид технология, като подобри материала. Компанията се хвали със своя иновативен продукт, който ще бъде твърд като стъкло, но без проблеми с напукването.

Каква е тайната?

Това е нов материал, който се използва за покриване на двете страни на лист пластмасово фолио. Точното наименование е PET филм. Идеята е, че ако нанесете това покритие върху пластмасата и след това положите този покривен материал върху гъвкав OLED панел, ще имате сгъваем екран, който ще издържи по-дълго и с по-малко забележима гънка от днешните двойни устройства. Цената се очаква да е конкуретна.

С подобно покритие ще могат да работят таблети, лаптопи и телефони със сгъваем екран. Има потенциал и за устройства, при които екранът се сгъва навън, а не само навътре, както е при Samsung Galaxy Z Flip, Z Fold и Moto Razr. Тук има значителни подобрения в линиите на сгъване, които се появяват на съответните части на екрана. Може би това би могло да отключи много по-разнообразни сгъваеми дизайни на телефони, които сме виждали в прототипи и патентни заявки.

Реално производство

Настоящата времева линия на LG не смята, че ще комерсиализира тази технология до 2023 година. Samsung също се е заел да разработва джаджи с PET. Galaxy Z Flip 3 и Galaxy Z Fold 3 покриват своето свръхтънко стъкло (което технически е направено от немския производител Schott) със слой „Stretchable PET“. Той се оказва далеч по-добър от гумения протектор на екрана, който Samsung трябваше да доставя за предишни модели.

Корейската компания увеличава производството на сгъваеми екрани и за други производители на телефони, включително Google. Фирмата работи с Corning, която изгражда собствено сгъваемо стъкло. Наличието на още по-голяма конкуренция от LG е добре, ако сте любител на въпросната технология. Всичко това може да свали цените неимоверно.

Дори и без допълнителни конкуренти, Samsung вече настоява за по-нови технологии. Galaxy Z Flip 3 беше първият сгъваем телефон за потребители и помислихме, че по-скъпият Z Fold 3 ще следва предходния по петите. Оказва се, че има още какво да видим.

Сподели
Предишна страницаFacebook с VR работно приложение
Следваща страницаGenesis представи новата Krypton 290
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.