Как да игнорираме шумните съседи

Да избягаме от предизвикателствата на близкото съжителстване с недобросъвестни съседи е трудна задача. Колкото и добре да е построено жилището, трудно можем да изолираме нежеланите звуци. Ето, че вече има решение за гладките безизразни стени в дома ви, които са лесни за боядисване и са чудесни за окачване на произведения на изкуството, но също така са много ефективни при предаване на звукови вълни от стая в стая. Малко хора ще се похвалят с желание относно притежаването на подобна екстра. Добавянето на звукоизолация е едно от решенията, но по-евтин и лесен начин е да инсталирате гипсокартон, като използвате умни пружинни шумозаглушаващи винтове.

Какво ново в строителството

Напредъкът на технологиите неизменно води до решаването на редица ежедневни проблеми, при това с лекота. Структурните решения в строителството и в дома продължават да се развиват с бързи темпове, но все още не са напълно задоволяващи.

При закрепване на листове от гипсокартон към дървените рамкирани стени или тавана на помещенията се използват специални винтове с по-дълбока резба, за да се гарантира, че панелите никога няма да се разхлабят. Но докато стените на дома ви може да се чувстват подсигурени, гипсокартонът всъщност е доста гъвкав и може да функционира като вибриращ барабан, когато в него се удрят звукови вълни. Това е много успешен начин за предаване на желани или нежелани звуци. Ако някога сте живели в апартамент и сте имали проблеми с изслушването на аргументите на съседите си, сте изпитали недостатъка на материала, който от десетилетия замества измазаните стени.

Решение за потърпевшите

Има много решения за предотвратяване навлизането на звуци от околните апартаменти. Изолацията в стените ще помогне да се абсорбират звуковите вълни. При конструирането на гаражите обикновено се използват по-дебели листове от гипсокартон, които адекватно абсорбират шума. Може дори да покриете стените със звукопоглъщащи панели с ъглови характеристики, които разсейват енергията на звуковата вълна. Този метод е често използван в звукозаписните студия. За съжаление това може да се окаже едновременно скъпо и грозно.

Звуковият винт, разработен от Håkan Wernersson от Катедрата по материалознание и приложна математика на шведския университет в Малмьо, е по-опростено решение, което не изисква персонализирани инструменти за инсталиране, но може да реши отколешните ви проблеми. Това е една чудесна алтернатива на скъпите средства за изолиране, която ще абсорбира нежелания шум. Може би е дошло време отново да се наспиваме.