Малки летящи обекти от нанокартон могат да изследват прашната червена повърхност на Марс в бъдещето

Това лято НАСА ще стартира най-новия си марсоход Rose и хеликоптер, който ще прелети над повърхността на планетата като част от експеримент с висок риск и високо възнаграждение. Но още преди неговото изстрелване, изследователите планират много по-амбициозни летателни обекти за извънземните проучвания.

Нанобордове

Особен интерес представляват летящи устройства, които биха могли с по-малък риск да наблюдават и изучават повърхността на Марс. В ново проучване изследователите демонстрираха способностите на уникален флот от нанобордове, които биха могли да процъфтяват на Червената планета. Миниатюрните летящи превозни средства са произведени от нов вид нанокартон. Всеки самолет тежи около една трета милиграм или по-малко от муха и няма движещи се части. Вместо да летят с крила, те всъщност левитират.

Изследователите тестваха новосъздадените устройства в лабораторна среда подобна на планетата Марс. Иновативните летящи обекти макар и много малки, представляват сложна машина. Подобен подход цели реализирането на изследователските мисии дори, ако част от устройствата престанат да функционират.

С помощта на въздуха

Всеки миниатюрен флаер е плоча от нанокартон. Той е произведен от гофрирани хартиени картони. Плочите са кухи и по същество представляват алуминиев оксид с дебелина няколко нанометра. Налични са и миниатюрни гребени, направени от микро-канали върху тях, които ги поддържат в единна твърда цялост.

Микроканалите всъщност са тайната на техния уникален метод на летене. Те създават температурен градиент, който изтласква въздуха през кухите плочи и им позволява да плават.

Този странен метод за придвижване би бил особено полезен на Марс, тъй като тънката атмосфера на планетата и по-слабата гравитация биха позволили на плочите да понасят повече тежест и да пътуват на много по-големи разстояния, отколкото тук на Земята.

Изследователите тестваха способността на флаерите да носят малки товари. Това беше осъществено в тестова камера с ниско налягане, където плаващите плочи са пренасяли силиконови пръстени. Учените работят и върху създаването на миниатюрни химически сензори, които биха могли да събират важни данни и да откриват вещества като метан и вода на други планети. В допълнение на останалите функции, флаерите могат просто да кацнат и да анализират наличната материя.

Мезосферата на Земята е доста подобна на марсианската атмосфера по плътност. Тя предлага идеалната среда да предварителни тестове, тъй като е свободна от самолети, балони или други летящи обекти. Когато добием повече знания при движението на това ниво, ще сме достатъчно подготвени за изследователски полети.