Как ще регулираме теглото си в бъдеще?

В началото на това лято, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри ново лекарство за отслабване, наречено семаглутид. Според лекарите, то може да бъде търсения пробив при лечението на пациенти с наднормено тегло.

Непрестанната борба

В стремежа си към по – добър живот или именно поради липсата на такъв, в глобални мащаби наблюдаваме все по – сериозни проблеми със затлъстяването. Малко вероятно е да намерим чудодеен лек. И докато учените се опитват да открият вълшебното хапче, на нас не ни остава друго освен да станем по осъзнати, отговорни и дисциплинирани по отношение на собственото си тяло.

Новото откритие

Новото лекарствто всъщност е синтетична версия на хормон, открит в смъртоносната отрова на чудовищата Гила. Това са най – големите и силно отровни гущери, които могат да бъдат открити в САЩ. Получават интересното си име от басейна Гила на река Аризона. Там те са били открити за първи път.

В част от клинично проучване, пациент е загубил 12,4% от общото си телесно тегло, а други опити показват средно 6,2% загуба на маса. Тези цифри заедно с очевидната липса на сериозни странични ефекти от медикамента, вълнуват лекарите. Сега всички се питаме, какво може да означава новият хап за лечение на масово увеличаващото се затлъстяване?!

Семаглутидът е голяма стъпка напред в медицината. Той е надежден медикамент, който може да доведе до устойчиви ефекти с течение на времето. Хапчето по същество похищава ендокринната система на тялото, за да накара пациентите да се чувстват задоволени от храненето по-рано и след като са приели по-малко храна. То променя мозъчната химия, така че да вярваме, че сме сити.

Против медикамента

Никой не очаква, че новото лекарство ще коригира внезапно затлъстяването. Това е повлияно и от повечето частни застрахователи, които изключват употребата на лекарства от този род.

Междувременно затлъстяването често е неправилно формулирано като въпрос на морал, сила или воля. Дори в медицинските кръгове това е така, което означава, че много хора, които биха се възползвали от лекарство като семаглутид, остават без лечение. Също така, потенциалните странични ефекти (като възможен риск от рак) могат да изплашат някои пациенти. Оказва се, че постепенното подобрение на теглото не е подходящо, защото те нямат достъп до подобен род лекарства.