Пробивът е направен от изследователи от Caltech, Fermilab и NASA

Като основен пробив в стремежа към квантов интернет, технология, която би революционизирала компютрите по безброй начини, консорциум от добре уважавани институции обяви първата демонстрация на трайно квантово телепортиране с висока точност на големи разстояния.

Водено от Caltech, сътрудничество между Fermilab, AT&T, Харвардския университет, Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА и Университета в Калгари съобщава за успешното телепортиране на кубити. Това са основни единици квантова информация. Те са били преместени през 22 километра влакна в две изпитания: Caltech Quantum Network и квантовата мрежа Fermilab.

Квантов интернет

Изследователите казват, че техният експеримент е използвал готово оборудване, което е съвместимо както със съществуващата телекомуникационна инфраструктура, така и с нововъзникващите квантови технологии. Резултатите осигуряват реалистична основа за квантов интернет с висока точност с практически устройства.

Квантовата телепортация не включва действителното прехвърляне на материя. По-скоро квантовите частици са зависими една от друга, дори на големи разстояния и по някакъв начин знаят свойството на своята друга половина. Във всяка точка са в квантово състояние на вероятности, където свойства като положение, импулс и въртене не са точно определени. Квантовото състояние на всяка от тях зависи от другата. Ако едната частица е измерена и промени състоянието си, то и другата ще се промени своето.

Кубити

Изследването има за цел да телепортира състоянието на квантовите кубити или квантовите битове, които са основните единици на квантовите изчисления. Пробивът е забележим по няколко причини. Много предишни демонстрации на квантова телепортация се оказаха нестабилни на големи разстояния. През 2016 г. изследователи от университета в Калгари са успели да извършат квантова телепортация на разстояние от шест километра. Това беше световният рекорд по онова време и се смяташе за голямо постижение.

Крайната цел е да се създадат квантови мрежи, които биха използвали заплитане и суперпозиция. Така биха се увеличили значително изчислителната скорост, мощност и сигурност в сравнение с класическите компютри.

С поглед към бъдещето

Всяко поле, което разчита на компютри, ще бъде засегнато от реализацията на тази технология, въпреки че голяма част от фокуса на бъдещия потенциал на квантовите мрежи се върти около криптографията, алгоритмите за търсене, финансовите услуги и квантовите симулации, които могат да моделират сложни явления.

Квантовите изчисления са на хоризонта от години и това изследване ни отвежда с една крачка по-близо до реализирането му в практически мащаб. Но не очаквайте скоро да сърфирате в квантов интернет.

Сега, когато Fermilab, Caltech и партньорите им демонстрираха тази ключова стъпка към въпросните мрежи, екипът планира допълнително да развие квантовата информационна технология чрез изграждане на мрежа от мащаби, наречена Illinois Express Quantum Network, около Чикаго.