Те са толкова неактивни, че е чудно как съществуват

Изглежда, че по-голямата част от новооткритите организми влизат в енергийни режими, които са под способността да се поддържа активен живот. Изразът “ниска енергия” обикновено предполага летаргия или леност. Но за тайнствените форми на живот, които се развиват дълбоко под морското дъно, без слънчева светлина и с почти никакви източници на храна, ниско енергийно е въпрос на оцеляване.

Екипът от учени открил, че тези чудати твари съществуват при енергийни потоци по-ниски от всички познати досега е доказал, че поддържането на живота им е поставено на границата му. За пример, енергийният бюджет на средностатистически човек може да захранва вентилатор на тавана. Тези организми съществуват с енергиен бюджет от около 50 квинтилиона пъти по-малък от този. Оказва се, че определени форми на живот могат да бъдат толкова невероятно неактивни, че разширяват представата ни за това, как би изглеждал животът на други места в Космоса.

Горе или долу

Морското дъно се счита за много ограничаваща енергията среда, но съдържа огромно количество микробен живот. Броят на клетките, които се съдържат в глобалните подземни седименти, е еквивалентен на броя на клетките във всички земни почви или целия глобален океан на Земята.

Учените за първи път се натъкват на съществуването на тази дълбоководна биосфера преди десетилетия, като пробиват недрата по целия свят, от крайбрежните райони до открития океан. Тези експедиции разкрили, че животът под формата на непокътнати микробни клетки е намерил своя път в ниши. Те могат да бъдат открити на километри под морското дъно.

Изследователите използват глобални набори от данни за проучвания на големи дълбочини, за да изчислят енергийните бюджети на тези пестеливи форми на живот. Численият модел на екипа се фокусира върху това, как екосистемите усвояват частици от органичен въглерод, най-вече останки от мъртви вещества, които падат по морското дъно от по-високи нива на океана.

Окисляването на органичния въглерод и изгарянето на органична материя, е основният източник на гориво за живота в подводната повърхност. Там няма светлина и всеки жив организъм разчита на потъващ органичен материал. Използвано е цифрово моделиране за прогнозиране потока на енергия. Определен е и броя на клетките, скоростта на разграждане и доставената енергия от процеса.

Подготовка за извънземен живот

Както можете да си представите, животът в тези тъмни региони се движи с много по-различен темп от този на повърхностния свят. Удивително е, че споделяме планета с форми на живот, които могат да извършват основни биологични дейности с толкова малко гориво в резервоара. Но също така хвърля светлина върху потенциалното обитаване на други светове в Слънчевата система.

Възможността на организмите да оцелеят през изключително дълъг период от време при минимална енергия определено разширява възможните местообитания, в които бихме могли да търсим живот.

Това е изключителна възможност за размисъл по отношение на планети като Марс, които учените смятат, че са били обитаеми от микроби преди повече от три милиарда години. Вероятно микробните марсианци са се оттеглили в подземната повърхност и чакат по-благоприятни условия за завръщане.

Назад към далечното минало

Това е обнадеждаващ знак, че дълбоката биосфера, която е сравнително непозната екосистема може да е наситена със странен древен живот. Откритията на екипа обхващат седименти, които датират от 2,6 милиона години, но учените се надяват да възстановят повече проби, които могат да стигнат до 50 или 100 милиона години.

Докато продължаваме да изследваме места, които са по-труднодостъпни, по-горещи и откъснати от динамиката на живота, може да започнем да откриваме области, в които не намираме живот.