Първите в света живи роботи могат да се репродуктират

Американските учени, създали първите живи роботи, казват, че формите на живот, известни като ксеноботи, вече могат да се възпроизвеждат. Това се случва по начин, който не се наблюдава при растенията и животните.

Създадени от стволовите клетки на африканската жаба Xenopus laevis, от която носят името си, ксеноботите са широки по-малко от милиметър. Малките джаджи бяха открити за първи път през 2020 г. Експерименти показаха, че могат да се движат, да работят заедно в групи и да се самолекуват.

Учените, които ги разработиха смятат, че са открили изцяло нова форма на биологично размножаване, различна от всяко животно или растение познати на науката.

Робот или организъм?

Стволовите клетки са неспециализирани клетки, които имат способността да се развиват в различни типове среда. За да направят ксеноботите, изследователите изстъргват живи стволови клетки от жабешки ембриони и ги оставят да се инкубират. Тук не се използва манипулация на гените.

Жабите се възпроизвеждат, като освобождават клетки от останалата част от ембриона. Така им се дава шанс да разберат, как да се държат в нова среда. Те не само откриват нов начин за придвижване, но също така и нови методи за възпроизвеждане.

Какво е роботът?

Обикновено в представата ни за роботи на преден план излизат метали и керамика. Не е толкова важно, от какво са направени, а какво могат да вършат. Целта е да се постигне автономност в полза на хората. Въпреки че говорим за робот не трябва да забравяме, че очевидно това е организъм, направен от генетично немодифицирана жабешка клетка.

Ксеноботите, които първоначално са били с форма на сфера и са направени от около 3000 клетки, могат да се репликират. Това се е случвало рядко и само при определени обстоятелства. Те са използвали кинетична репликация. Това е процес, за който е известно, че се случва на молекулярно ниво, но никога досега не е наблюдаван в мащаба на цели клетки или организми.

След това с помощта на изкуствен интелект изследователите са тествали милиарди форми на тялото, за да направят ксеноботите по-ефективни при този тип репликация. Така се е стигнало до C-образна форма. Създанието е било в състояние да намери малки стволови клетки, да събере стотици от тях в устата си и няколко дни по-късно да се превърнат в нови ксеноботи.

AI не е програмирал тези машини по начина, по който обикновено се пише код. Формата по същество е програмата. Тя влияе върху това, как ксеноботите се държат, за да осъществят този невероятно изненадващ процес.

Нови приложения

Ксеноботите са много стара технология. Въпреки това те все още нямат никакви практически приложения. Тази комбинация от молекулярна биология и изкуствен интелект може потенциално да се използва в множество задачи относно човешкото тяло или околната среда. Това може да включва събиране на микропластмаса в океаните, проверка на кореновите системи и регенеративна медицина.

Перспективата за самовъзпроизвеждаща се биотехнология може да предизвика безпокойство сред хората. Изследователите ни успокояват, че живите машини са били стриктно съхранявани в лаборатория. Те се контролират лесно, тъй като са биоразградими. Регулирани са от експерти по етика.

Изследването е частично финансирано от Агенцията за напреднали изследователски проекти, която наблюдава разработването на технологии за военна употреба.