Когато купувате нов въздушен компресор или компресори, е важно да знаете какъв тип компресор купувате. Буталните компресори обикновено издържат между десет и петнадесет години. Моделите с маслено смазване обикновено издържат от четиридесет до шестдесет хиляди часа. Безмаслените компресори, от друга страна, имат запечатана скоростна кутия и покритие за постоянно смазване.

Компресорите с маслено смазване издържат от 40 000 до 60 000 часа

Маслено смазваните въздушни компресори използват масло за смазване на буталните пръстени и цилиндрите, като те са изключително надеждни. Също така се нуждаят от минимална поддръжка, въпреки че изискват периодично обслужване на филтриращата система. Недостатъкът им е, че са обемисти и тежки и изискват постоянен монтаж.

Въздушните компресори с маслено смазване се предлагат с различни видове масла. Сред тях са смазочни материали за въздушни линии, флуросиликони и масла на фосфатно-естерна основа. Те са широко достъпни и повечето производители на въздушни компресори ще посочат типа, който използват. Castrol, например, предлага различни видове компресорно масло.

Безмаслените компресори имат запечатана скоростна кутия

Безмаслените въздушни компресори са проектирани да работят без използване на масло в компресионната камера. Те използват алтернативни материали за защита на вътрешните елементи и позволяват на компонентите да се движат гладко. Някои безмаслени модели елиминират необходимостта от смазване, като премахват контакта метал-метал. Въпреки това зъбните колела и лагерите в редуктора може все още да се нуждаят от смазване. В тези случаи правилното уплътняване ще гарантира, че евентуално масло няма да замърсява въздуха.

Безмаслените въздушни компресори се предлагат с редица характеристики. Те също така имат уплътнена скоростна кутия, което позволява лесна поддръжка и по-висок дебит на въздуха. Освен това те имат намалено ниво на шум в сравнение с традиционните компресори. Това прави безмаслените въздушни компресори чудесен избор за предприятия с голям обем на работа. Те стават все по-популярни на многомилиардния пазар на въздушни компресори.

Безмаслените компресори са с постоянно смазочно покритие

Безмаслените въздушни компресори използват тефлоново покритие за смазване на вътрешните цилиндри, което удължава живота на машината. Тези машини обаче са по-скъпи и изискват повече поддръжка от смазаните. Както при всяко механично оборудване, важно е да се спазват правилните указания за поддръжка.

Безмаслените въздушни компресори са по-малки и по-леки от моделите с маслено смазване и са по-подходящи за работа на открито. Основната разлика между безмаслените и смазваните с масло компресори е в количеството смазване, от което се нуждае буталото. Моделите с маслено смазване обикновено са с гъсти масла, които може да не са подходящи за ниски температури. Освен това безмаслените въздушни компресори обикновено имат по-леки тръби.

Безмаслените компресори имат тефлонова повърхност

Безмаслените въздушни компресори използват тефлонова повърхност на буталата си, която намалява триенето, като ги прави гладки и хлъзгави. Това покритие помага и за предотвратяване на прегряването, което е риск за маслените въздушни компресори. Освен това те са по-малки от маслените въздушни компресори и поради това са по-преносими и удобни. Този тип компресори са идеални за употреба с нетърговска цел.

Безмаслените въздушни компресори са ротационни винтови въздушни компресори, които генерират компресия чрез изместване. Те имат бутални пръстени с тефлоново покритие и свързващи пръти на буталата. Тези компресори също така предлагат ниски експлоатационни разходи и имат най-добрата в класа си гаранция. Освен това безмаслените въздушни компресори на ELGi се отличават с електронно покритие за хранителни продукти и оптимизирани хлабини на ротора.