Футболни тениски
снимка: unsplash.com

На пръв поглед изглежда, че съвременните футболни тениски са твърде скъпи, но ако сме заклети фенове е добре да разберем причините, които стоят зад това. Само констатирането на цифрите не означава, че разбираме основанието, за това нека разгледаме, какво е повлияло на покачването на цените.

1. Инфлация

Е, това е абсолютно очевидно, но е и най-важният фактор тук.

Да мечтаеш кога футболните фланелки ще струват само €0 може да изглежда добре, но едва ли е реалистично. Средният процент на инфлация от 1992 г. насам е 2,8%, което означава, че вашите €30 биха стрували около €62,55 в днешни дни.

Тази цена никак не е далеч от това, което бихте платили за фланелка от Висшата лига 2020-21. Цените очевидно варират между различните клубове и марки, но между 60 и 70 евро е приблизително стандарта за чисто нова реплика на футболна фланелка в наши дни. Същото важи и за цената на футболните шорти и чорапи, ако наистина сте се почувствали достатъчно смели, за да вземете пълния комплект.

Накратко, съвременните цени са почти точни в съответствие с това, което бихте очаквали да платите чрез естествена инфлация. Това не означава, че футболните фланелки са евтини (60 евро са си сериозна сума за фланелка), но също така, надяваме се не сте пропуснали отстъпките и изгодните цени. Кажете на приятелите си, че новите футболни фланелки са почти толкова скъпи, колкото са били някога.

2. Търсене на автентичната версия

Ако виждате цена от €100 и нагоре за футболна тениска и се чудите защо тя може да бъде толкова скъпа, тогава вие разглеждате автентичната и версия за даден играч.

Автентичната футболна фланелка се свързва с постиженията, докато репликата на фланелката е свързана с комфорт – освен ако не искате да се почувствате като Sadio Mané, версията на фланелката реплика ще достави удоволствие за повечето фенове.

3. Усъвършенстване на технологиите

Въпреки че автентичните футболни фланелки се правят от най-изисканите материи, то чувството не е съвсем, същото когато носите футболна фланелка копие. През последните няколко десетилетия известните производители продължиха да внедряват нови иновации и да подобряват качеството на футболните фланелки копия, това означава, че това купувате нещо което е част от новите технологии.

4. Нарастващо търсене

Хората обичат футбола, така че винаги ще купуват футболни тениски. Исторически погледнато, това поддържа цените на футболните фланелки доста високи, дори да се върнем към първата футболна фланелка реплика, продадена от Лийдс Юнайтед за 5 евро през 1973 г. Производителите могат да поставят високи цени, защото знаят, че хората са готови да платят. Факт.

Търсенето също се засилва. Световното първенство по футбол през 2018 г. отбеляза огромен скок в продажбите на футболни тениски по целия свят и оттогава шумът просто не е затихнал – особено сред възрастните.

5. Повишаване на разходите за принт

Нещата се усложняват, когато започнете да добавяте номера на играчи на гърба на новата си фланелка. Разходите за производство и принтиране очевидно са се увеличили значително от началото на 90-те години, така че персонализирането на вашата поръчка бързо ще рефлектира върху повишаване на цените.

Струва си да се отбележи, че преди клубовете таксуваха феновете малко повече или малко по-малко, в зависимост от размера на фланелката им, но сега производителите просто предлагат определена цена за всички размери, независимо от това колко допълнителен материал са използвали за направата им.

Заключение

Като оставим настрана ретро комплектите, футболните тениски всъщност не са по-скъпи, отколкото бяха преди. Факт е, че плащате почти точно това, което исторически трябва да очаквате да платите. Все още на някои може да им изглежда като ужасно много пари, но за съжаление има разлика в доходите и разбирането на хората.

Въпреки това фактът, че модерните комплекти излизат всеки сезон, това може да притесни някои фенове, защото трябва да купуват нова футболна фланелка всеки сезон (вместо на два или дори три). Въпреки че е хубаво да имаш нова футболна тениска, която да очакваш с нетърпение всяко лято, някои фенове разбираемо не могат да си позволят това, дори ако цените са като тези, които бяха, когато Висшата лига стартира за първи път.