Google и Apple отварят плащания в магазина за приложения

Собствениците на магазини за приложения няма да могат да ограничават разработчиците с 30% такси. Южна Корея приема закон, забраняващ изискванията за плащане на Apple и Google в магазините за приложения. Изменението в Закона за бизнеса в областта на далекосъобщенията в Южна Корея ще спре собствениците на магазини за приложения да изискват от разработчиците да използват вътрешни системи за плащане. Законът също така забранява на собствениците необосновано да забавят одобрението на приложения или да ги свалят от пазара.

По света

В останалата част на света Apple и Google получават 30% намаление на повечето покупки на приложения, продажби в приложения и абонаменти. Компаниите не позволяват на разработчиците да използват алтернативни опции за плащане. В Южна Корея разработчиците на приложения ще имат свободата да търсят доставчик на плащания, който да им предложи по-добра сделка.

Магазините на Google и Apple предоставят някои предимства, като удостоверяване на потребителя за покупки, хостинг и разпространение на данни за цифрови стоки. Ако разработчиците не се нуждаят от някое от тези неща или са готови да внедрят свои собствени решения, това може да намали продажбите с 1 до 3%.

Сигурност на системите

Apple изтъкна безопасността на своята заключена екосистема. Предложеният закон за бизнес в областта на далекосъобщенията ще постави потребителите, които купуват дигитални стоки от други източници, в риск от измама, ще подкопае защитата им, ще затрудни управлението на покупките им и функции като родителски контрол ще станат по-малко ефективни. В резултат на това, доверието на потребителите в App Store ще намалее, което ще доведе до по-малко възможности за над 482 000 регистрирани разработчици в Корея, които са спечелили повече от 8,55 KRW трилиона до момента с Apple.

Нито Google, нито Apple предоставят точни данни за приходите от приложения, но аналитична компания изчислява, че App Store е усвоил 72,3 милиарда долара глобални разходи през 2020 г., докато Google Play е направил 38,6 милиарда долара. В Южна Корея Samsung доминира на пазара на смартфони с 67% пазарен дял през първото тримесечие на 2021 г. Apple заема второ място останалите с 22%. На трето място, с 10% пазарен дял, е друга корейска компания LG, която напусна пазара на смартфони през юли 2021 г. С такъв фокус върху Android, законопроектът може да се тълкува като „закон срещу Google“.

Южнокорейският закон е последната стачка срещу магазините за приложения на Google и Apple. Epic Games, компанията зад хитовата игра Fortnite и Unreal Engine, се бори с правилата за приложения по целия свят. В САЩ Google е съден от 36 щата, а някои щати обмислят да приемат свои собствени правила. Epic, Spotify, MatchGroup и няколко други разработчици на приложения са сформирали група за застъпничество, за да се противопоставят на прекомерните такси ии ограничения.