поцинковани рулони

Всички стоманени листове и тръби съдържат 2 основни елемента – въглерод и желязо – и могат да имат някои разлики в състава и различни производствени процеси. В случаят на горещо поцинковани стоманени ролки и студено валцовани стоманени ролки, те са подобни стоманени продукти с уникални свойства и приложения.

Производство и предимства на поцинкованата стомана

Често наричана горещо валцувана стомана, поцинкованата стомана се произвежда, както подсказва името, чрез потапяне на стоманения продукт в разтопен цинк, след което цинковият слой бързо се окислява на открито. В сравнение с желязото, цинкът е по-малко реактивен в окислително-редукционния процес, заради което е толкова популярен, тъй като цинковият слой защитава стоманата в живота ни.

Определение на студено валцована стомана

Процесите на студено и горещо валцуване са двата метода за формоване на стомана. Студено валцуваните продукти могат да бъдат произведени с по-голяма точност на размерите и са подходящи за приложения с високи изисквания за размер. Студеното валцуване се извършва при температура под температурата на кристализация и се контролира от различни видове ролки. Основният продукт е студено валцован лист и ролка, които също могат да бъдат формовани в други форми, като цилиндри, I-греди и тръби.

Разлика между поцинковани стоманени ролки и студено валцувани стоманени ролки

Могат ли продуктите от студено валцована стомана да бъдат поцинковани? Отговорът е да, това са два различни процеса, използвани за различни цели: един за формоване и друг за защита от корозия. Единственото ограничение на поцинкованата стомана е, че не може да се използва при високи температурни условия и ако повърхността е надраскана, цинковият слой ще загуби своята защита, където е драскотината. 

Сравнение на силата на горещо валцована и студено валцована стомана

Поцинкованите стоманени продукти могат да бъдат направени както от студено валцована, така и от горещо валцована стомана. Обикновено горещо валцованата стомана има по-голяма якост на провлачване от студено валцованата стомана, тъй като процесът на студено валцоване разрушава зърнестата структура на стоманата, докато горещото валцуване я подобрява. Студено валцованата стомана има по-добри повърхностни условия от горещо валцованата стомана. Клиентът трябва да избере правилната стомана за различните ѝ приложения.

Мога ли да използвам противопожарна защита върху горещо поцинкованата стомана?

Да, на горещо поцинкованата стомана могат успешно да се прилагат два вида противопожарна защита: циментов бетон и противопожарни покрития. Циментовият бетон може да бъде както плътен, така и лек. Плътната версия най-често се използва за външни конструктивни елементи, които могат да бъдат изложени, като например броните на превозните средства. Лекият циментов бетон най-често се използва там, където се отчита теглото, или в области, които са по-малко склонни да бъдат изложени.

Покрития са реактивни материали и започват да се разпенват, след като се надвиши определен температурен праг. Пяната намалява преноса на топлина към стоманата, която е допълнително защитена от прекомерно нагряване с керамично свързващо вещество. Независимо от вида на използваната противопожарна защита, има редица проблеми при пожароизолацията на горещо поцинкована стомана. Огнеупорният материал е порест материал и може да се разпадне, позволявайки на водата и други агресивни елементи да проникнат в основната стомана. След това огнеупорното покритие може да действа като изолатор, предотвратявайки изсъхването на корозивните елементи и водата, което може допълнително да увеличи степента на корозия на поцинкованото покритие. Освен това, огнеупорното покритие може да бъде трудно за отстраняване и откриване на влага и други корозивни елементи под материала.