mythic battles 1След небивалия успех на настолната игра с миниатюри по вселената на Робърт Е. Хауърд – Conan, сравнително новото студио Monolith се насочва към още една игра от същия тип. Mythic Battles: Pantheon беше представена на тазгодишния Essen Spiel и представлява нов поглед над древногръцката митология – тя се развива в алтернативен свят, който е преминал през масивен конфликт между богове и титани. В резултат на войната боговете са загубили безсмъртието си, а за да си възвърнат силите, ще им се наложи да се борят за разпръснатите по света енергийни камъни. В това брутално състезание всеки играч поема ролята на бог, чиято цел е да събере пръв достатъчно камъни, за да властва над новия пантеон.mythic battles 5

Mythic Battles: Pantheon комбинира стандартни за жанра на skirmish игрите с миниатюри механики със съвсем нестандартни за него такива. Тридесет и седемте фигурки в базовата кутия идват с уникални характеристики и умения. Боговете са предводителите ви и се различават коренно един от друг – Хадес възражда падналите ви воини, а Зевс мята светкавици! Наред с тях можете да разчитате на герои и чудовища, всеки от които идва с тематичен набор от умения – някои герои са силни като чудовища, но други умеят да управляват останалите ви фигурки. Обикновените единици, наречени в Mythic Battles: Pantheon minions пък се движат накуп и могат да изпълняват различни роли в групата ви.

Любопитна е draft механиката, чрез която в началото на всяка игра участниците избират кои единици да включат в бойната си група. Mythic Battles: Pantheon използва система от точки, която е единствената ви лимитация. Тоест не е задължително да взимате фигурки от всеки тип – ако сте достатъчно смели, можете да направите армия само от герои или чудовища например. Иновация се явява системата от карти, която Mythic Battles: Pantheon ползва в основната си част – всяка единица има определен брой карти за активация, които се размесват в ощбо тесте. По-бавните фигурки имат по-малко карти, съответно активации и чрез следене на действията на опонента си, можете да предвиждате с какви ресурси разполага той. Чрез малкото на брой жокер карти, които добавяте към тестето си пък ще можете да изпълнявате няколко по-силни универсални умения.

Mythic Battles: Pantheon обещава много повече от skirmish режим. Играта ще може да се играе с от двама до четирима, а освен обикновеното меле, ще можем да се възползваме от отделни сценарии и дори цялостни кампании, които ще се помещават във вселената ѝ. Нещо повече – тъй като играта разчита на голямото количество различни фиргурки, за да внесе разнообразие, фазата на финансиране в Kickstarter е и добра възможност да се сдобиете с такива под формата на stretch goals. Ако сте подкрепили Conan пък, за вас ще е добра новината, че двете игри ще бъдат съвместими една с друг! В случай, че желаете да получите Mythic Battles: Pantheon по Коледа догодина (оптимистично), можете да подкрепите играта в Kickstarter тук.

В галерията долу можете да видите част от снимките, които направихме на играта при специалната за нас презентация на Essen Spiel: