Антарктида губи застрашително количество лед

Новините за последиците от климатичните промени не са от вчера. Изследователите са все по-загрижени за това, че парче лед, по-голямо по площ от Мексико, не успява да замръзне отново. Това очевидно се дължи на неумолимия спад на сезонните температури в Антарктида.

През февруари бяха измерени рекордно ниски нива на морския лед на континента. Това се случва за втора поредна година. Сега около Антарктида се движи твърде много лед, което тревожи учените. Провеждат се редица изследвания с цел да се разбере по-добре, какво се случва.

С други думи, това е просто още един обезпокоителен знак за каскадни климатични ефекти, които могат да се усетят на цялата планета. Късно ли е да им повлияем?

Извън очакванията

Учените непрекъснато се опитват да ни разяснят мащабите на случващото се. Истината е направо шокираща и тя е много извън нашето разбиране за тази система.

Обикновено по това време на годината морският лед се връща в Антарктида с донякъде предвидима скорост. Сега размерът на повторно замръзналия лед е далеч под прогнозите след последните измервания. Според сателитни данни 5,4 милиона квадратни мили лед са замръзнали отново, спадайки с приблизително 0,9 милиона квадратни мили от това, което експертите очакват да бъде. Изследователите остават в недоумение след тези измервания.

Какво се случва?

Учените от Националния център за данни за сняг и лед към Университета на Колорадо твърдят, че не са виждали подобни цифри до този момент.

Този силен спад в количеството морски лед на Антарктида от 2016 г. насам, кара експертите да преосмислят доколко човешката дейност допринася за тази тенденция. Оказва се, че трудно се намират конкретни доказателства поради сложността на континента и динамиката на заобикалящия го океан.

Океанско движение

В светлината на тези числа, които излизат извън очакваната графиката, учените се изправят пред нови предизвикателства. Антарктическата система винаги е била силно променлива. Сегашното ниво на вариацията обаче е толкова екстремно, че нещо радикално се е променило през последните две години. Това важи в пълна сила за измерванията от тази година, които са безпрецедентни в сравнение с всички предишни, поне 45 години назад. Налице са мащабни промени не само по размера си, но и по обхвата, който заемат. Това касае абсолютно цялата планета и е несравнимо с всичко, което сме виждали до сега.

Сподели
Предишна страницаMeta с нов прототип на VR очила
Следваща страницаТайните на звездите
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.