Той може да погледне директно в душата ви

Основното на което сте свидетел, когато си взаимодействате с робот са празния поглед и мъртвите очи. Тук не съществува обичайната връзка, както между хората. Изследователски екип на Дисни се опитва да поправи това, използвайки фини движения на главата и очите, които правят робота да изглежда по-реалистичен. Въпреки че му липсва кожа и изглежда като чист, нефилтриран, кошмарен материал, той все пак си взаимодейства с вас.

Защо Disney

Роботът се състои най-вече от статичен торс, поддържащ силно анимирана глава. Той е разработен от инженери от изследователския отдел на Disney, Walt Disney Imagineering и изследователи по роботика от Университета на Илинойс. Калифорнийския технологичен институт също може да се похвали с участие. Иновативният робот едва прилича на човек, но въпреки липсата на мускули и кожа, той представлява впечатляващ скок напред, когато става въпрос за създаване на човекоподобен робот, който потенциално може да заблуди истински такъв.

Новата джаджа е усвоила фините движения, за които всъщност не мислите, когато се ангажирате с друга персона, но дори само когато се взирате в нечии очи, главата ви бавно ще прави фини маневри нагоре и надолу, докато вдишвате и издишвате. Същевременно очите ви ще правят постоянни корекции, като се има предвид, че човешкото зрение е ограничено до фокусиране върху област, която съставлява само 2% от цялото зрително поле на човек.

Роботите и аниматронните герои, предназначени да изглеждат хуманоидни и да взаимодействат с реални хора, обикновено могат да се обърнат към човек и да фокусират посоката на очите си върху човешкото лице. Все пак те са склонни просто да замръзнат на място в един момент, което е пълната противоположност на това, как истинските живи същества го правят.

Реалистичен и интерактивен роботски поглед

Изследователите описват по-добрия подход, който са разработили. Той звучи като сложна схема от поведения и взаимодействия, които се добавят, за да създадат истинска илюзия за живот. Използвайки монтиран на гърдите сензор, роботът може да разпознае, кога човек се опитва да се свърже директно с него и да се обърне с лице. Това поведение се засилва с поредица други по-малки движения.

Устройствата могат да включват предизвикване на вниманието, при което външни дразнители, като внезапен звук в далечината, могат да накарат джаджата за момент да измести погледа си, за да се опита да определи източника, но в крайна сметка да се върне към фокусиране върху лицето на човека, с когото комуникира. Ще бъде в състояние да използва бързи и стремителни движения на окото, тъй като то изследва цялото лице на обекта. Движенията на главата, в резултат на симулирано дишане и дори прости реалистични мигащи движения ще допълват цялостното впечатление.