Учените откриват непозната линия в ДНК на западноафриканците

Изследователите са намерили доказателства, че група от все още неизвестни хора са се смесили с нашите предци. Далечна родова линия, която датира от преди неандерталците, може да е взаимодействала с прадедите на съвременните западноафриканци. Това е допринесло значително за промяна в генофонда им.

Съвременните хора са единствената оцеляла линия на човечеството, но все пак бихме могли да почерпим информация за другите, които са живели на Земята. Именно от тях са засечени редица генетични различия. Не е напълно ясно дали отделните родове ще се считат за видове или подвидове. Някои изследвания доказаха, че предците на съвременните хора са се разделили преди около 700 000 години от родословието, което е дало началото на неандерталците. А произходът на последните се разминава с други видове, живели преди около 400 000 години.

Налични данни

Генетичният анализ на фосили от изчезнали родове разкрива, че те наподобяват модерните хора. Може би именно от тях сме наследили редица полезни мутации. Това е било повсеместно поради разпространението ни по целия свят, преди около 194 000 години преди. ДНК на неандерталеца съставлява приблизително от 1,8% до 2,6% геномите на съвременните хора извън Африка.

Всички изчезнали човешки родове, съществували някога в Африка, може да са се видоизменили в съвременните хора. За съжаление, оскъдният материал за анализи на древни човешки останки в Африка, затруднява идентифицирането на ДНК.

Вместо да търсят древни вкаменелости в цяла Африка, учените решили да проследят генетични следи от минали родове в сегашните африканци. Те са сравнили 405 генома на съвременни хора от Западна Африка с тези от вкаменелости на неандерталци. Учените са се съсредоточили върху ДНК, която драстично се е откроявала от африканските геноми.

Древните хора

Изследователите открили статистически аномалии, за които се предполага, че се обясняват най-добре с кръстосването между западноафриканците и неизвестна древна човешка линия. Техните предци се разминават с тези на съвременните хора преди разцеплението между неандерталците и сегашните поколения.

По време на различните етапи на човешката еволюция е нормално да се срещат силно различаващи се човешки популации. Много генетични варианти са били обичайно срещани в редица африкански региони, което предполага, че те поставят началото на някои предимства. Това включва гени, участващи в потискане на тумори, регулиране на хормони и други.

Тези констатации повдигат въпроса за това, не дали нашите предци са взаимодействали с други видове, а кога, къде и с кои. Това полага основите на ново разбиране за сложното развитие на човешката история. Подобни линии могат да проследят промени при човешките представители от преди 124 000 години до наши дни.