Учените са установили, че може да бъде открит живот и сред звездите

Търсенето на потенциален извънземен живот обикновено се концентрира около планети, които приличат или някога са наподобявали на гостоприемните условия на Земята. Но екип от физици от университета в Ню Йорк предлага друга идея. Извънземна форма на живот теоретично би могла да оцелее в центъра на звезда. Това че говорим за съвсем различна форма на съществуване от всяка една, която познаваме, предопределя и разлика в условията. Нашето разбиране и очаквания, в крайна сметка, могат да се окажат много по-различни от реалността. А дали наистина е добра идея да търсим и да се свързваме с непознати за нас същества е тема на съвсем други разсъждения.

Там навън

Новите хипотези на учените не означават непременно, че вътре в звездите се крият тайни извънземни цивилизации. Те по-скоро изразяват възможност, че хипотетичните форми на живот теоретично биха могли да оцелеят и да се възпроизведат, преди да бъдат унищожени от адската обстановка, в която се развиват. Докато физиците твърдят, че подобни догадки са спекулативни, това може да е важна промяна в парадигмата относно начина, по който издирваме извънземни.

Таен коз

Вместо ДНК, учените предполагат, че тези звездни извънземни могат да се основават на едномерни космически монополи, частици само с един магнитен полюс, които бързо образуват все по-сложни структури и се възпроизвеждат. Подобно на генетичните мутации, всяко поколение ще развие нови черти, може би до степен на интелигентност. Възможно е да се наблюдават и съвсем различни аспекти, които ще ни изненадат.

Предположения и хипотези

Учените посочиха конкретни звезди, като непостоянния EPIC 249706694, на които може да се крие такъв живот. Макар и под формата на абсолютна спекулация, тези организми биха оцелели, абсорбирайки част от енергията на своята звезда, така че всяка една, която потъмнява по-бързо, отколкото прогнозират моделите, теоретично би могла да бъде домакин.

Увлекателна и едновременна плашеща е мисълта, че Вселената може да бъде изпълнена с интелигентен живот, който е толкова различен от нашия. Все пак не успяваме да разпознаем неговото съществуване. Редица теории се опитват да докажат, че и на нашата собствена Земя са съществували подобни пришълци. Но дали ще ги открием тук или в Космоса е все още догадка.