Най-близката екзопланета до Земята може да бъде обитаема

Човечеството отдавна прави опити да открие извънземен живот. Дали това ще е в наша полза, само времето може да покаже. Но в неуморните си стремежи към това, изглежда учените най-накрая могат да се надяват на успех.

Използвайки най-съвременни астрономически инструменти, международен екип от изследователи потвърди съществуването на Проксима b. Това е планета подобна на Земята, която обикаля около орбитата на най-близката звезда до нашата Слънчева система, Проксима Кентавър. Потвърждението за нейното съществуване е от голямо значение за научната общност. Тя е една от най – интересните планети в този отсек.

Учените са установили, че Проксима b е 1,17 пъти по-голяма от масата на Земята. Това е по-малко отколкото се смяташе до сега. Тя обикаля около звездата си само за 11,2 дни. Изчисляването на масата на далечна планета с такава точност е нечувано до този момент. За целта е била използвана съвсем нова технология.

Цел или мираж

Proxima b бе открита за първи път през 2016 г. с помощта на HARPS. Това е съкратеното наименование на спектрограф за лов на планети. Той е бил монтиран на един от телескопите в Европейската южна обсерватория в Чили. Неговата точност е три пъти по – голяма от всички други устройства използвани до този момент. Това се оказва едно своеобразно възнаграждение за упоритата работа на изследователите.

Въпреки че планетата обикаля звездата си на толкова близко разстояние, тя все още получава приблизително същото количество енергия от нея. За сравнение са дадени Земята и Слънцето. Астрономите са изключително развълнувани от потенциала за намиране на извънземен живот.

Лоши новини

Proxima Centauri обсипва всички планети в своята околност с невъобразимо количество рентгенови лъчи. Proxima b не прави изключение. Тя получава около 400 пъти повече, отколкото Земята от Слънцето.

Това води до въпроса: „Има ли атмосфера, която защитава планетата от тези смъртоносни облъчвания?“. Нови технологични разработки са в процес на създаване. Те биха могли да ни помогнат да намерим отговора, който ни вълнува.

Proxima Centauri е само на 4,2 светлинни години от Слънцето. Това означава, че все още сме много далеч от близки проучвания. Би отнело няколко хиляди години, за да стигнем до там, използвайки днешната технология, с която разполагаме. Ето колко много може да ни коства, за да разгледаме по-отблизо Proxima b.