Роботите се научават да се потят, за да спрат прегряването

Изпотяването на човешкия организъм винаги е било със защитна цел. До скоро роботите не бяха способни на подобно действие. Но вече и те могат да го правят.

Иновативен дизайн

Умните машини вече разполагат с всичко необходимо, за да възпроизведат процеса на изпотяването. Меки тъкани, създадени за дългите работни часове, които могат да доведат до прегряване и влошаване качеството на работа. Подобна модернизация заема едно типично човешко качество – изпотяването.

Тази наша способност е една забележителна черта, която ни спестява много травми и главоболия. Ние може и да не сме най – бързите на земята, но владеем ефикасен начин за охлаждане, когато това се наложи.

Как действа този процес при роботите?

В пръстите им са разположени кухи резервоари пълни с вода. Те се добират до повърхността с помощта на каналчета. Последните са изработени от термореактивна пластмаса. Когато тя достигне определена температура, порите се отварят и водата се изтласква на повърхността. Там тя се изпарява с охлаждащ ефект. Той е значително по-ефективен от този на повечето зверове в животинското царство.

Новата техника е тествана чрез захващане и стискане на нагрети предмети. Повечето роботи са направени от метални сплави, които са отличен проводник на топлина. По деликатните роботи, предназначени за технически услуги изискващи по – нежен подход, като медицински задачи или опаковане на плодове, са направени от каучук. Той е сравнително добър изолатор. Но и те при определени условия ще имат нужда от добри методи за охлаждане.

Други предимства

Вграждайки потни жлези в машина, можете да я охладите под температурата на околната среда. Това означава, че роботът може да работи независимо, поддържайки нормална температура на места, където не са налични външни охлаждащи течности. Иновацията е от съществено значение при проектирането и изработката на машините.

Независимост

Откритието е основен градивен елемент с общо предназначение за адаптивен и издръжлив робот. Потните жлези могат да имат двойно действие в бъдеще. Освен да отделят вода за охлаждане, те могат да изсмукват течност от обкръжението на машината за анализ.

Недостатъци на потните ръце

На първо място стои предизвикателството за попълване на изразходената течност. При хората това се осъществява лесно, чрез прием на течности. При роботите ще е нужен различен подход.

Изпотяването не е ефективно в подводна среда. Макар че в такъв момент, самата вода би имала ефекта на охлаждащ агент. Друг отрицателен аспект е намаляване на триенето на захващащия механизъм. А всеки знае колко опасни могат да бъдат хлъзгавите ръце.

Учените са се опитали да компенсират това, като са моделирали диапазона на температурите, при които захватът се представя най-добре. Те насочват робота да се поти умерено, за да се задържи в тази зона.