Малки роботи могат да заменят насекомите

Изследователи от Финландия са разработили малки роботи, които летят. Това може да помогне за опрашването на жизненоважни култури по целия свят.

Създадени в университета в Тампере, тези малки роботи са направени от реагиращи на стимули полимери. В миналото са били използвани като строителни материали в роботи с меко тяло, управлявани дистанционно.

Обещаващи резултати

Тези нови роботи „Tinkerbell“ са толкова порести и малки (с тегло само 1,2 милиграма), че могат да пътуват, носейки се през вятъра. Те също така реагират на светлина, което означава, че могат да се управляват с помощта на светлинни входове.

За пример: насочен лазер може да накара робота да промени формата, което би го подтикнало да смени посоката или скоростта, докато пътува по въздуха.

Предишни изследвания показват, че тези полимери могат да накарат роботите да ходят, плуват или скачат. Това е първият път, когато изследователите са открили начин да накарат своите реагиращи на стимули роботи да летят.

По-добра алтернатива

Превъзхождайки своите естествени аналози, тези изкуствени пчели са оборудвани с мек задвижващ механизъм. Той е направен от реагиращ на светлина течнокристален еластомер, който предизвиква отварящи или затварящи действия на четините при възбуждане.

Това ново откритие може да означава, че милиони изкуствени пчелички, носещи прашец, един ден ще бъдат разпространени по целия свят. Използвайки светлина, тези роботи опрашители могат да бъдат насочени към всякакви дървета и растения, които трябва да бъдат опрашени.

Да спасим света

Създаването на изкуствени опрашители като тези може да се окаже жизненоважно, ако световната тенденция за измиране на пчелите продължи.

Едно проучване установи, че са опрашени 25% по-малко видове между 2006 г. и 2015 г. в сравнение с техния брой преди 1990 г. Между 2015 г. и 2016 г. колосалните 44% от управляваните пчелни колонии в САЩ бяха изгубени поради болести.

Това намаляване на насекомите до голяма степен се дължи на човешката дейност. Фактори като загуба на местообитания, използването на вредни пестициди в селското стопанство и градините, затопляне на температурите и болести играят голяма роля.

Промяната вече оказва влияние върху световните доставки на храни. От 100-те култури, които осигуряват 90% от храната в света, 70 разчитат в голяма степен на опрашването. Според едно проучване, намаляването на популацията на опрашителите е довело до 3-5% намаление на плодовете, зеленчуците и ядките, които можем да произвеждаме.

Можем да повлияем

Докато действия като намаляване на употребата на пестициди и увеличаване на биоразнообразието помагат за възстановяване на естествените популации от насекоми, роботите, разработени от университета в Тампере, биха могли да допълнят работата на пчелите по опрашването на световните култури.

Сподели
Предишна страницаОнлайн казино игри – играйте без да напускате дома си
Следваща страницаНов дебют на Apple
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.