5 юни е датата за дебюта на слушалки със смесена реалност

Apple Inc. определи датата на голямото събитие. На 5 юни компанията планира да представи слушалки със смесена реалност. Това е първият голям нов продукт след излизането на смарт часовника преди осем години.

WWDC

Компанията планира това да стане на годишна световна конференция за разработчици, известна като WWDC. Първият ден от нея обикновено е предназначен за обсъждане на платформи и операционни системи от следващо поколение. Тази година конференцията ще се проведе в централата в Купъртино, Калифорния.

Централно място в дневния ред този път ще бъдат слушалките, които вероятно ще бъдат наречени Reality One или Reality Pro. Apple също така ще покаже придружаваща операционна система xrOS и начин за разработчиците да пишат приложения за устройството.

Компанията планира също да представи следващите версии на своите операционни системи iPhone, iPad, Mac и Apple Watch. На конференцията обикновено се въвеждат нови софтуерни функции и за Apple TV, AirPods и HomePods.

Нови възможности

Дебютът на новата джаджа ще отвори пътя на Apple в света на смесената реалност. Това са все още зараждащи се технологии, които струват милиарди долари на Meta Platforms Inc. До този момент не можем да ги определим като масови.

Apple се стреми да се открои от конкурентите с продукт от по-висок клас. Той може да струва около $3000 и да включва много технологии, невиждани досега в потребителските устройства. Слушалките ще използват комбинация от управление с очи и ръце. Ще имат вграден App Store и ще предлагат базиран на виртуална реалност FaceTime, 3D версии на основните приложения на Apple и завладяващ видео стрийминг.

Какво ще открием?

Продуктът на Apple ще включва няколко външни камери и ще съчетава виртуална и разширена реалност. Това ще позволи на потребителите или да се потопят в съдържанието, или да изберат да видят едновременно заобикалящата ги среда, докато използват слушалките.

Много компании правят различни разработки по отношение на виртуалната реалност. Apple не е единствената и ще трябва да представи убедителни доказателства в подкрепа на своя подход. WWDC може да бъде идеалният момент за това.

По-рано този месец Apple проведе серия от демонстрации на новото устройство.
Събитието ще отбележи първото представяне на продукта на Apple за годината, което вече беше отложено веднъж. По-рано компанията обяви нови версии на MacBook Pro, както и актуализиран високоговорител HomePod. През следващите месеци от годината можем да очакваме въвеждане на нов Mac, включително първия модел Mac Pro без процесор на Intel Corp. и MacBook Air с по-голям екран.

Масов продукт

Може да изминат години преди слушалките със смесена реалност да станат хит. Въпреки това, те ще служат като платформа за разработчици на Apple за реализиране на приложения и съдържание. Компанията планира няколко функции, за да направи слушалките интегрирани с други продукти на Apple, включително Mac и iPhone. Това може да помогне за разширяване на съществуващия софтуер към новата платформа. Споразумението също така представлява допълнителна възможност за приходи на Apple, която намалява с цели 30% продажбите на приложения и абонаментите.

Конференцията може да бъде използвана за поставяне на основите за предстоящи промени в операционните системи. Компанията планира бъдеща версия на iOS 17, която да поддържа външни магазини за приложения и повече оперативна съвместимост с услуги на трети страни.