Амбициозната визия на холандските изследователи

Изкуствените човешки слъзни жлези, които ни позволяват да си поплачем, звучат като нещо излязло от научно-фантастичен филм. Но в Холандия функционални слъзни жлези, които не принадлежат към ничии очи, играят главна роля в собствената си драма в реалния живот.

Изследователи от Hubrecht Institute и UMC Utrecht са използвали стволови клетки, за да създадат малки сълзни жлези, които имитират истинските. Те се надяват, че така наречените органоиди могат да служат като модели за изследване. Чрез тях бихме могли да разберем, как клетките в човешките сълзотворни жлези произвеждат сълзите. Крайната цел е по-добро лечение на състояния като сухота на очите или автоимунно разстройство синдром на Sjögren, както и рак на слъзната жлеза. Стремежите са в бъдеще дори да се трансплантира на пациенти с нефункциониращи слъзни жлези.

Магия или наука

Органоидите се изграждат in vitro в 3D суспензия, от малък брой стволови клетки. Последните в крайна сметка се размножават, образувайки нещо приличащо на истински орган разположени вътре в горния клепач.

Слъзните жлези непрекъснато доставят течност, която се изтича по повърхността на окото всеки път, когато премигнем и след това се оттича в малки дупки в ъглите на горния и долния ни клепач, преди да тръгне по нашите слъзни канали към носа. Освен за проявяването на емоции, течността е от съществено значение за здравето на окото. Тя смазва роговицата и помага за предпазване от бактерии. Дисфункцията на сълзотворните жлези може да бъде досадна, причинявайки надраскване, парене или чувствителност към светлина. Това може да бъде и сериозен проблем, който води до ожулвания на роговицата, язви и дори слепота в най-тежките случаи.

Устройство и функция

Сълзните жлези са изградени от няколко вида клетки. Отглежданите в лаборатория жлези се състоят само от един тип и „плачат“ в отговор на химични стимули като норадреналин или невротрансмитер. Изкуствените клетки проливат сълзи от вътрешната страна, което го кара да се надуват.

Не е като да влезете в лабораторията и да видите големи капки във формата на сълза, които се носят в буркани. Клетките проливат сълзи от вътрешната страна на органоида, наречен лумен. Това го кара да набъбне като балон, а размерът показва колко сълзи се образуват и отделят.

Това не е първият път, когато учените създават компоненти на човешкото око от стволови клетки. През 2018 г. екип от университета Джон Хопкинс създаде части за очни ябълки с надеждата да разбере по-добре как и защо се създава трихроматично зрение. Това е способността да виждаме в червено, синьо и зелено.

Холандските изследователи признават ограниченията на своята слъзна жлеза, тъй като тя се състои само от един от основните типове клетки, открити в жлезата. Те казват, че в крайна сметка биха искали да изградят пълна сълзна жлеза с по-широки набор от клетки, получавайки още по-точно разбиране за това, как образуваме сълзи.