Нова заявка за патент

Иновативните постижения на мобилните технологии понякога наистина ни иненадват. Новата заявка за патент на гиганта Apple, ни разкрива идея за сгъваем смартфон, който да включва самопоправящ се дисплей. Това ще позволи на устройството да коригира вдлъбнатини или драскотини, покриващи екрана.

Реалност или фантазия

Новопредложената концепция ще позволи на джаджата да се поправи сама, без потребителят да прибягва до услугите на оторизиран сервиз. На теория самоизлекуването на сгъваемото устройство може да се активира автоматично. Например, когато телефонът се зарежда или по предварително определен график. Функцията ще използва топлина, светлина или електрически ток, за да поправи защитния слой над екрана. До колко успешна обаче ще е подобна стартегия?!

Материали на изработка

Компанията се стреми да създаде капак на екрана на хипотетичното устройство, който да включва слой от еластомер. Последният може да изгуби или възвърне формата си, за да запази чувствителната вътрешност на телефона защитена. На теория материалът за тази концепция би направил цялостното покритие на сгъваемия дисплей по-трайно.

По света

Няколко технологични компании, включително Samsung и Motorola, вече правят различни стилове на сгъваеми телефони, но предложената от Apple дисплей функция за самолечение би добавила уникален поглед към любимите ни телефони. Първият опит на Samsung за този вид сгъваем телефон, Galaxy Fold, страда от проблеми с издръжливостта на дисплея на екрана. Апаратът беше забавен неколкократно, след като различни тестове за преглед се провалиха в бърза последователност. Сега вече е на пазара, но въпреки това прогнозите не са обещаващи.

Наличното до тук

Основната технология за самолечение вече е наблюдавана в поне един смартфон. Това е G Flex на LG от 2013 г. Той имаше самопоправящ се заден капак, който трябваше да премахва незначителни ожулвания или драскотини по повърхността. Това обаче не се оказва толкова ефективно, колкото искаха изобретателите. Телефонът не може да се възстанови от по-сериозни щети, различаващи се от елементарни повреди.

Няма индикации, че Apple скоро ще пусне сгъваем телефон със самолекуващ се материал, ако изобщо идеята се осъществи. Но сгъваемите апарати са нещо, с което Apple експериментира от години. Други патентни заявки показват макети на това, как може да изглежда сгъваемият iPhone, ако някога подобно устройство се появи на бял свят.