Можете да играете и на Sega Genesis, позната още като Sega Mega Drive
Можете да играете и на Sega Genesis, позната още като Sega Mega Drive

Internet_Archive_logo_and_wordmark

Internet Archive, мащабният проект за съхраняване на цифрово и аналогово съдържание, е една от най-ценните и огромни по обем и мащаб съвременни електронни библиотеки. IA съхранява не само текстове, музика, но вече и софтуер. Интересът на интернет потребителите към видео игрите от изминалите времена на старите конзолни системи и pinball машини предизвикват не само носталгия, но и истинско желание у много хора да изживеят отново спомените си.

ВИЖ ОЩЕ: Sony отговаря по повод скандала с изпращане на данни към Китай

За щастие на тях Internet Archive разполага с много богата колекция от запазени ROM файлове – същинските игри, запазени на цифров носител. За да могат те да заработят на съвременните компютри IA са интегрирали в сайта си емулатор, който работи през уеб браузъра. По този начин можете да играете на класически игри като Pacman и други от близкото минало, директно чрез вашия браузър.

Инициативата започна преди около година, но съвсем наскоро IA създаде специална колекция, която предлага едни от най-добрите заглавия на златната класика на видео игрите. Любопитното е, че освен игри IA съхранява и колекции с най-различен софтуер: безплатни, пробни и платени версии, които са били значими в миналото. Чрез електронния каталог на проекта всеки може да си припомни с какво е работил компютърният потребител преди 20 или 30 години.

Можете да играете и на Sega Genesis, позната още като Sega Mega Drive
Можете да играете и на Sega Genesis, позната още като Sega Mega Drive

 

Колекцията, която е отговорна за видео игрите, се нарича The Old School Emulation Center (TOSEC) и каталогизира над 200 уникални компютърни платформи. В нея се съхраняват над 450 хиляди изображения на софтуер, което се равнява на над 3.60 TB от информация. Хубавото е, че IA комплектуват също и допълнителните материали към софтуера, което включва обложки, потребителски ръководства и други.

The Console Living Room е мястото, откъдето можете да започнете своите забавления. Включват се не само популярни видео конзолни платформи като Atari 2600, но и някои не толкова популярни като Bandai Super Vision 8000 и други.