Instagram днес пуснаха в действие техния нов филтър за коментари, който се стреми да спре всички обидни коментари, използвайки изкуствен интелект. Още през септември компанията започна да развива тази своя идея. Тогава обаче, приложението триеше само коментари, в които разпознава специфични обидни думи и изрази, като потребителите сами можеха да добавят такива думи специално за техния профил.

Сега системата е станала доста по-умна. Използва машинно обучение, за да идентифицира коментари, които изглеждат обидни, давайки възможността на системата да разгледа и отговорите на съответните коментари, което води до премахване на още повече неподходящи за мрежата „разговори“.

Системата е така направена, че да блокира коментара за всички, освен за човека, който го е написал. Така той няма да разбере, че целта му не е постигната и няма да се опита отново да напише нещо подобно (както във Facebook).

Другата промяна, която правят от Instagram е, че пускат филътра по дифолт, тоест не е нужно сами да влизате в настройките на приложението и да го включвате. Разбира се, можете да го изключите и също така опцията с добавянето на думи все още я има.

Филтърът ще работи само с английски засега, но от компанията споделят, че искат да разширят способносите му „с времето“.

Също така компанията днес ни разкри една тайна. От октомври месец са пуснали спам-филтър. Явно не блокира твърде много коментари, които не са спам, щом повечето хора не са го забелязали. Но определено трябва да поработят по този спам филтър, тъй като фалшивите профили, които всеки ден последват истинските потребители са твърде много…