Медицински напредък или шокиращи опити

Учените обявиха, че са създали успешно частични човешки хибриди с маймуни. Това се е осъществило чрез инжектиране на човешки стволови клетки в шестдневни ембриони от макак. Експериментът е сравнително успешен в сравнение с минали опити за създаване на хибриди, наричани още химери. Освен абстрактните ползи от научните открития, инженерните химери могат да позволят нови медицински разработки като отглеждане на човешки органи, които са жизнеспособни за трансплантации на други видове.

Най-общо казано идеята звучи повече от примамливо. Но доколко изследователите ще успеят да контролират изпитанията и докъде в крайна сметка ще стигнат последните?! Отново пристъпваме с големи крачки в сферата на научната фантастика и не може да не се запитаме, полза ли ще извлечем от това или ще сбъднем най-големите си кошмари.

Място за спорове

Биологичната етиката се притеснява да продължи напред с този вид изследвания, преди учените да разберат, какво означава това за новообразуваните организми. Въпреки това, експериментът се оценява като изключителен пробив. Направена е забележителна стъпка в научен план, която повдига неотложни въпроси от обществено значение. Трябва да разберем, какъв е правилният път напред, за да ръководим отговорно подобен напредък.

Учените стоящи зад химерите всъщност не създават реално нови организми. Ембрионите оцеляват само 19 дни и екипът не планира да отглежда живи същества. Това е решаваща предпазна мярка и етично ограничение, като се има предвид, че най-обещаващите аспекти на изследванията на химерата са нейните перспективи за биомедицински изследвания или отглеждане на органи, които могат да бъдат използване по време на трансплантации.

Хибридната дилема

Проучването всъщност разкри нови проблеми с хибридната технология, която показва, че не е напълно готова за първоначално използване. Учените не могат да контролират, в какви клетки ще се развиват човешките стволови клетки. Това означава, че за момента те всъщност не могат да обработват и събират органи.

Теоретично загрижеността се отнася до това, че съществува реален шанс по неконтролиран начин да се стигне до смесване на човешки клетки в животински ембрион. Последното би могло да доведе до развитието на клетките в мозъка, сърцето или в която и да е друга част по цялото тяло.