Рядка дълбоководна риба с прозрачна глава може да вижда през челото си

Рибите съществуват във всякакви форми и размери. Може и да сме виждали (на свобода или в щанда на магазина) странно изглеждащи екземпляри, но дълбокото море е в състояние да ни представи един невиждан свят.

Чист късмет

Учени от института за изследване на аквариуми в залива Монтерей (MBARI), са заснели изключително рядко дълбоководно създание. То е наречено риба барелей. Тя поразява с прозрачното си чело и блестящи очи.

Macropinna microstoma

Известни като Macropinna microstoma, тези създания живеят на хиляди метри под повърхността и се виждат много рядко. Ето защо екипът от изследователи се е развълнувал, когато са забелязали полупрозрачната риба с изпъкнали зелени очи.

Въпреки че не се знае много за неуловимите създания, учените смятат, че подводния обитател обикновено чака неподвижно, за да хване плячка като зоопланктон или медузи. Използвайки необичайния си набор от очи, рибата може да забележи сенките на плячката си, когато е над нея. Зеленият пигмент в очните ябълки вероятно помага за филтриране на слънчевата светлина, отразяваща се от повърхността на океана.

Рядка среща

Наблюденията се извършват в залива Монтерей, Калифорния. Преди това екипът се е натъквал на вида само девет пъти, въпреки повече от 5600-те гмуркания с дистанционно управлявани превозни средства (ROV).

MBARI споделят, че рибата обикновено живее около Берингово море, Япония и Баха Калифорния. Обитавайки в зоната на здрача на океана, на около 600 до 2400 метра под морската повърхност. Това означава да си прекарваш времето в пълна тъмнина.

Подводна шир

По време на снимките на рядко срещаното същество, апаратурата е била на дълбочина от около 650 метра в подводния каньон Монтерей. Това е един от най-дълбоките подводни каньони на тихоокеанското крайбрежие. Но къде другаде, ако не на подобно място да очакваме да видим потайни дълбоководни обитатели.

След като разбраха, че са ударили джакпота, учените са били развълнувани от възможността да получат ясни изображения на рибата. Тъй като тя е много рядко срещана, всеки от участниците осъзнава, че преживяването може би се случва веднъж в живота. Само бъдещето пред нас ще ни разкрие, колко от видовете на нашата планета са ни все още непознати.